Publicatie

Publicatie datum

Gevolgen van coronamaatregelen voor naasten van mensen met een verstandelijke beperking: onderzoek naar kwaliteit van leven tijdens de tweede golf.

Boeije, H., Schelven, F. van, Verkaik, R. Gevolgen van coronamaatregelen voor naasten van mensen met een verstandelijke beperking: onderzoek naar kwaliteit van leven tijdens de tweede golf. Utrecht: Nivel, 2021. 81 p.
Download de PDF
Deze publicatie is een van de publicaties die zijn voortgekomen uit de eerste meting, in okt-nov 2020, binnen het project 'Zorgen en zwaaien' (2020-2022), dat is gesubsidieerd door ZonMw en deel uitmaakt van het ZonMw-COVID-19-programma.


Achtergrond
Naasten, zoals ouders en broers en zussen, hebben vaak een grote rol in de zorg en ondersteuning van familieleden met een verstandelijke beperking. Deze rol wordt in de gehandicaptenzorg meer en meer erkend. Ook is er meer aandacht voor de belasting die dit kan betekenen voor naasten zelf en voor verlichting van hun taak. Langdurig en intensief zorgen voor een dierbare kan invloed hebben op de kwaliteit van leven van naasten zelf.

Doel
Wat de gevolgen zijn voor naasten van COVID-19 en de maatregelen die worden genomen, onderzoeken we in deze studie. De coronacrisis brengt risico’s met zich voor de kwaliteit van leven van naasten. Zo zijn mensen met een verstandelijke beperking gevoelig voor veranderingen en kunnen voorzieningen en steun uit de omgeving verminderen. Maar we onderzoeken ook de mogelijke krachtbronnen, zoals veerkracht en steun en waardering van gezinsleden en de sociale omgeving.