Publicatie

Publicatie datum

Het bepalen van de kwetsbaarheid van mantelzorgers door de huisarts: een pilot-studie naar de bruikbaarheid en de validiteit van een nieuw screeningsinstrument.

Adam, S.G.M., Hutten, J.B.F. Het bepalen van de kwetsbaarheid van mantelzorgers door de huisarts: een pilot-studie naar de bruikbaarheid en de validiteit van een nieuw screeningsinstrument. Utrecht: NIVEL, 2000. 51 p.
Download de PDF
Dit rapport doet verslag van een onderzoek naar de bruikbaarheid en de validiteit van een screeningsinstrument voor het vaststellen van de kwetsbaarheid van mantelzorgers door de huisarts.Het screeningsinstrument is afgeleid van een analyseprotocol dat deel uitmaakt van het RAI-thuiszorg (Resident Assessment Instrument). In dit onderzoek is het screeningsinstrument door zowel de huisartsen als de mantelzorgers ingevuld. Ten eerste vulden 25 huisartsen de vragen van het screeningsinstrument in. Hierna kregen zij een aantal stellingen voorgelegd en werd hun een aantal vragen gesteld omtrent de praktische bruikbaarheid van het instrument. Vervolgens zijn de vragen van het screeningsinstrument, via een schriftelijke enquete, voorgelegd aan de betreffende mantelzorgers. Deze enquete bevat ook vragen over de persoonlijke omstandigheden van de mantelzorger en degenen die hij/zij verzorgt. Verder zijn in de enquete drie vragenlijsten opgenomen die betrekking hebbn op ervaren, druk, emotionele uitputting en psychisch welbevinden. Met behulp van de op deze wijze verzamelde gegevens is het mogelijk de antwoorden van huisartsen en mantelzorgers te vergelijken en na te gaan of de mantelzorgers die kwetsbaar zijn volgens het screeningsinstrument ook kwetsbaar zijn volgens de bovengenoemde vragenlijsten. Hieruit bleek dat het screeningsinstrument valide is als de huisarts het instrument gebruikt voor het vaststellen van de kwetsbaarheid van de mantelzorger. Het screeningsinstrument is echter het meest valide als het door de mantelzorger zelf wordt ingevuld. Bij de vraag of het screeningsinstrument bruikbaar is in de huisartspraktijk plaatsen we vraagtekens. Daarom zou overwogen moeten worden om het instrument door andere hulpverleners te laten gebruiken.