Publicatie

Publicatie datum

Het uitstellen of mijden van zorg als gevolg van corona was volgens mensen geen goede beslissing voor hun gezondheid.

Meijer, M., Brabers, A., Jong, J. de. Het uitstellen of mijden van zorg als gevolg van corona was volgens mensen geen goede beslissing voor hun gezondheid. Utrecht: Nivel, 2021. 7 p.
Download de PDF
Conclusies
- De meeste mensen die behoefte hadden aan contact tijdens de coronacrisis in 2020 hebben de huisarts, fysiotherapeut of medisch specialist gewoon hebben bezocht of digitaal of telefonisch contact hebben gehad.
- Een klein deel heeft vanwege corona echter geen contact opgenomen.
- Volgens de meeste mensen die geen contact opnamen was dit achteraf gezien geen goede beslissing voor hun gezondheid. Ook geeft een deel van hen aan nog last te hebben van de klacht waarvoor ze contact hadden willen opnemen.

Het onderzoek
Als gevolg van de uitbraak van het het coronavirus bezoeken minder mensen met klachten een zorgverlener. Het mijden of uitstellen van zorg kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen. Binnen het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg is in november 2020 onderzocht of mensen in verband met de uitbraak van het coronavirus zorg hebben gemeden of uitgesteld en welke gevolgen dit volgens hen had voor hun gezondheid.