Publicatie

Publicatie datum

Het voorschrijven van nieuwe geneesmiddelen in de huisartspraktijk: voorschrijfvolume en off-label voorschrijven.

Dijk, L. van, Florentinus, S., Velthove, K., Jong, A. de, Heerdink, R., Kallewaard, M. Het voorschrijven van nieuwe geneesmiddelen in de huisartspraktijk: voorschrijfvolume en off-label voorschrijven. Utrecht: NIVEL, 2003. 149 p.
Download de PDF
Huisartsen die vaker informatie gebruiken van de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld door artsenbezoekers te ontvangen, schrijven vaker nieuwe geneesmiddelen voor. Ze schrijven die echter niet vaker voor tegen klachten of aandoeningen waarvoor deze middelen niet geregistreerd zijn (het zogenaamde off-label voorschrijven). Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL naar het off-label voorschrijven van nieuwe geneesmiddelen in samenwerking met het RIVM en de Universiteit Utrecht in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)
Het onderzoek bracht het off-label voorschrijven van enkele belangrijke nieuwe geneesmiddelen in kaart. Een huisarts die het ene middel vaak off-label voorschrijft, blijkt dit niet automatisch ook bij het andere middel te doen. En de mate van off-label voorschrijven tussen geneesmiddelengroepen blijkt te verschillen. Huisartsen schrijven bijvoorbeeld maagmiddelen (48 tot 67%) vaker off-label voor dan bloeddrukverlagende middelen (18 tot 25%). De meeste off-label voorschriften zijn voor klachten en aandoeningen die lijken op de geregistreerde aandoening of die gerelateerd zijn aan de geregistreerde aandoening. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) en de Tweede nationale studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartsenpraktijk.Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van een groot project dat het RIVM uitvoert in opdracht van de IGZ. Dit project brengt de risico's in de gezondheidszorg in kaart (het 'risicomodel') met als doel het bepalen van prioriteiten voor de IGZ.
Gegevensverzameling