Publicatie

Publicatie datum

Inclusieve coronapreventie: uitdagingen van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden bij informatie en maatregelen in het kader van COVID-19.

Knottnerus, B., Heijmans, M., Rademakers, J. Inclusieve coronapreventie: uitdagingen van mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden bij informatie en maatregelen in het kader van COVID-19. Utrecht: Nivel, 2021. 54 p.
Download de PDF
Achtergrond
COVID-19 houdt Nederland in zijn greep sinds de eerste bevestigde besmetting in februari 2020. Sindsdien worden Nederlandse burgers geconfronteerd met een golf aan informatie en (deels wisselende) maatregelen. Drie op de tien Nederlanders (29%) hebben moeite met de Nederlandse taal en/of met het vinden, begrijpen en toepassen van gezondheidsinformatie. Samengevat noemen we deze groep ‘mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden’.

Het onderzoek
In dit onderzoek hebben wij 28 van hen geïnterviewd over hun ervaringen met betrekking tot informatievoorziening over COVID-19 en het naleven van de overheidsmaatregelen tijdens de eerste maanden van de COVID-19-pandemie.