Publicatie

Publicatie datum

Informatie bij de aankoop en het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen: een peiling binnen het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg.

Dijk, L. van, Brabers, A., Vervloet, M. Informatie bij de aankoop en het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen: een peiling binnen het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg. Utrecht: Nivel, 2023. 7 p.
Download de PDF
Een belangrijk onderdeel van zelfzorg is het gebruik van geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de drogist, apotheek, of andere plaatsen zoals de supermarkt. Het zelfzorggeneesmiddel dat mensen het vaakst gebruiken is paracetamol. Voor bijna alle groepen zelfzorggeneesmiddelen geeft de meerderheid aan deze korter dan een week te gebruiken.

De meeste mensen die zelfzorggeneesmiddelen halen, doen dit bij de drogist, namelijk ongeveer zes op de tien. Bij de laatste aankoop ontving ongeveer twee derde van de kopers geen informatie van de medewerker, en had hier ook geen behoefte aan. De meerderheid leest wel de bijsluiter om aan informatie te komen. Dit blijkt uit onderzoek onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.
Gegevensverzameling