Publicatie

Publicatie datum

Inzet van aanbevolen meetinstrumenten in de eerstelijns fysiotherapeutische zorg bij de behandeling van COVID-19-patiënten.

Bie, T. de, Veldkamp, R., Verburg, K., Meijer, W. Inzet van aanbevolen meetinstrumenten in de eerstelijns fysiotherapeutische zorg bij de behandeling van COVID-19-patiënten. Utrecht: Nivel, 2023. 12 p.
Download de PDF
Samenvatting
In deze factsheet worden de resultaten van een verkennend onderzoek beschreven, met als doel inzicht geven in het gebruik van aanbevolen en frequent voorkomende meetinstrumenten bij patiënten met COVID-19 binnen de eerstelijns fysiotherapie. Hierbij is gebruik gemaakt van de fysiotherapie registratie binnen Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.
- Bij 5,5% van de patiënten werd geen enkele van de aanbevolen meetinstrumenten ingezet en bij 40,5% slechts één van de aanbevolen meetinstrumenten. •
- Meetinstrumenten binnen de domeinen ‘activiteiten’, ‘spierkracht’, ‘conditie’ en ‘vermoeidheid’ uit de KNGF-standpunten en ParaCov-studie richtlijnen zijn het meest ingezet door fysiotherapeuten. Daarnaast werden meetinstrumenten met betrekking tot pijn en benauwdheid, die niet in de lijst van aanbevolen meetinstrumenten stonden, veelvuldig ingezet. Pijn was zelfs het op een na vaakst gemeten.
- Met uitzondering van de ‘Patiënt Specifieke Klachten’ (PSK), werden alle aanbevolen meetinstrumenten vaker slechts eenmalig, in plaats van herhaaldelijk, afgenomen. Er werden dus relatief weinig herhaalde metingen gedaan.