Publicatie

Publicatie datum

Inzicht in respiratoir syncytieel virus in jonge kinderen: noodzakelijk voor toekomstige preventie.

Teirlinck, A.C., Scheepmaker, D., Berbers, G.A.M., Meijer, A., Donker, G., Maas, N. van der. Inzicht in respiratoir syncytieel virus in jonge kinderen: noodzakelijk voor toekomstige preventie. Infectieziekten Bulletin: 2019, 30(4)

Lees online
Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is een belangrijke verwekker van luchtweginfecties bij mensen van alle leeftijden. Vooral jonge kinderen en ouderen kunnen ernstig ziek worden en eraan overlijden. Wereldwijd worden met name jonge kinderen met RSV-infectie in het ziekenhuis opgenomen. Ook in Nederland veroorzaakt RSV (ernstige) luchtweginfecties bij jonge kinderen, hoewel exacte informatie hierover ontbreekt. Mogelijk komt er op korte termijn een nieuwe langwerkende monoklonale antistof of maternale vaccinatie tegen RSV.

Om te kunnen beoordelen of dit op grote schaal ingezet kan worden is er een beter inzicht nodig in de ziektelast van RSV bij jonge kinderen. Als een RSV-vaccin of een monoklonale antistof tegen RSV in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) opgenomen wordt, zal om de effecten ervan te kunnen meten, de surveillance van RSV verbeterd moeten worden. Zowel meer inzicht in de ziektelast van RSV als het verbeteren van RSV-surveillance zijn doelstellingen van het Europese RESCEU-project (REspiratory Syncytial virus Consortium EUrope), waaraan verschillende landen, waaronder Nederland, deelnemen.

In dit artikel wordt de epidemiologie besproken van RSV-infecties in jonge kinderen wereldwijd en in Nederland. Verder worden de mogelijke preventieve maatregelen besproken, zoals vaccinatie tegen RSV of een verbeterd product met monoklonale antistoffen tegen RSV.