Publicatie

Publicatie datum

Kwaliteitsbevordering paramedische zorg: evaluatie classificatie- en coderingsprojecten.

Hofhuis, H., Sluijs, E., Plas, M., Ende, E. van den. Kwaliteitsbevordering paramedische zorg: evaluatie classificatie- en coderingsprojecten. Utrecht: NIVEL, 2000. 78 p.
Download de PDF
De diëtisten, mondhygiënisten en oefentherapeuten-Mensendieck hebben in een project ontwerpclassificaties en codelijsten ontwikkeld. Classificaties en coderingen zorgen voor eenheid van taal, wat essentieel is voor goede informatievoorziening en doelmatige communicatie met verwijzers, patiënten, zorgverzekeraars en de overheid. Zonder eenheid van taal zijn ook andere kwaliteitsactiviteiten nauwelijks mogelijk. Hierbij kan men denken aan zaken als uniforme registratie van patiëntgegevens en behandelgegevens, intercollegiale toetsing, de ontwikkeling van richtlijnen, multidisciplinaire activiteiten, epidemiologisch onderzoek en effectonderzoek.
De beroepsorganisaties en andere betrokkenen zien de invoering van een goed systeem van kwalificaties en coderingen als een belangrijk instrument voor de verbetering van de kwaliteit van de paramedische zorg. Classificaties zijn bovendien voorwaardenscheppend voor andere op kwaliteit gerichte activiteiten, zoals methodisch werken en verbetering van de communicatie.
De diëtisten en mondhygiënisten hebben ontwerpclassifcaties ontwikkeld voor 'medische' termen, de gezondheidstoestand, verrichtingen en hulpmiddelen. Daarnaast zijn codelijsten ontworpen. De oefentherapeuten-Mensendieck hebben voor de communicatie met de zorgverzekeraar een codering voor 'bevindingen en conclusie van oefentherapeut-Mensendieck' ontwikkeld als aanvulling op de codering verwijsdiagnose van de VNZ.

Meeste streefdoelen gehaald
In de drie genoemde projecten heeft men 17 van de 18 streefdoelen gerealiseerd. Het enige niet gehaalde streefdoel is geschrapt omdat de beroepsgroep daar geen behoefte aan bleek te hebben.
In de ontwerpclassificaties sluit men zo veel mogelijk aan bij reeds bestaande indelingsprincipes en classificaties. Dit is van belang met het oog op multidisciplinaire samenwerking. Het zoeken naar aansluiting is evenwel niet ten koste gegaan van de eigenheid van de verschillende disciplines. Zo hebben diëtisten en mondhygiënisten in hun 'ontwerpclassificaties voor de Gezondheidstoestand' ieder verschillende indelingen en coderingen, die aansluiten bij hun respectievelijke werkwijzen. De oefentherapeuten-Mensendieck brengen mogelijk nog aanpassingen aan naar aanleiding van overleg met andere belanghebbenden.

Implementatie: nog veel te doen
Met het opzetten van ontwerpclassificaties en -coderingen is pas de eerste stap gezet in het hele implementatieproces. De ontwikkeling van de classificatie is pas afgesloten als ook de commentaarfase en de formaliseringsfase zijn afgerond. In de formaliseringsfase wordt de voorlopige classificatie in de praktijk getest, om daarna definitief te worden vastgesteld. In het tweede deel van het implementatieproces worden de classificaties ingevoerd. Daarvoor moet computerprogrammatuur worden ontwikkeld en bij- en nascholingscursussen worden opgezet. Ten slotte zal de automatiseringsgraad van de beroepsgroep verhoogd moeten worden. Pas daarna begint het derde deel van de implementatie: de voorbereiding van de beroepsgroep. Het gaat dan om het vergroten van de bekendheid van de classificaties en het overtuigen van de beroepsgroep van de voordelen ervan.
De ontwikkeling en voortzetting van de implementatie zal waarschijnlijk plaatsvinden in een vervolg-kwaliteitsprogramma: 'Implementatie Kwaliteitsbeleid Paramedische Zorg' (het IKPZ-programma).