Publicatie

Publicatie datum

LINH-cijfers: mensen met verstandelijke beperkingen vragen meer zorg van de huisarts.

Schrojenstein Lantman-de Valk, H. van, Jabaaij, L. LINH-cijfers: mensen met verstandelijke beperkingen vragen meer zorg van de huisarts. Huisarts en Wetenschap: 2006, 49(4), 181
Lees online
Mensen met verstandelijke beperkingen hebben ruim anderhalf keer zo vaak contact met hun huisarts als controlepersonen van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd uit dezelfde praktijk. Ze zoeken vooral vaker hulp van hun huisarts voor neurologische klachten (zoals epilepsie en spasticiteit) en psychische problemen.

De veranderde visie op zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen heeft ertoe geleid dat zij steeds vaker staan ingeschreven in gewone huisartspraktijken. Uit dit onderzoek blijkt dat ze een relatief zwaar beroep op hun huisarts doen.
Dit blijkt uit analyses van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en de Capaciteitsgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht in het kader van de Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk, een project van het NIVEL, het RIVM, het Centre for Quality of Care Research de LHV en de NHG.
Mensen met verstandelijke beperkingen hebben niet alleen vaker contact met de huisarts, maar die contacten zijn ook lastiger en kosten meer tijd.
Bij verstandelijk gehandicapten komt het tweemaal zo vaak voor als bij de controlepersonen dat de huisarts in het dossier geen diagnose vermeldt. Dat komt bijvoorbeeld doordat mensen met verstandelijke beperkingen hun klachten veelal niet goed onder woorden kunnen brengen. Ook uiten lichamelijke problemen zich bij hen vaak in probleemgedrag, terwijl het eigenlijk gaat om pijn of ander ongemak. De huisarts heeft geregeld hulp van ouders of verzorgers nodig om uit te vinden wat er aan de hand is en om de diagnose met de patiënt te kunnen bespreken.

Methode
De hier beschreven analyses zijn in 2001 uitgevoerd op LINH-gegevens in het kader van de Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk . LINH is een project van NIVEL, WOK, LHV en NHG. Voor de hier beschreven studie zijn 868 mensen met een verstandelijke beperking uit 71 praktijken gematcht met mensen van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd uit dezelfde huisartspraktijk. Zie voor meer informatie over LINH en de hier beschreven gegevens: www.linh.nl . Reacties naar info@linh.nl .
Gegevensverzameling