Publicatie

Publicatie datum

Monitor Acceptatie coronamaatregelen door burgers: toename acceptatie hygiënemaatregelen en afname acceptatie sluiten locaties. Overkoepelende factsheet op basis van vier metingen, wk 14-20 (30/3 - 17/5 2020).

Meijer, M., Brabers, A., Jong, J. de. Monitor Acceptatie coronamaatregelen door burgers: toename acceptatie hygiënemaatregelen en afname acceptatie sluiten locaties. Overkoepelende factsheet op basis van vier metingen, wk 14-20 (30/3 - 17/5 2020). Utrecht: Nivel, 2020. 6 p.
Download de PDF
In de periode 30 maart - 17 mei 2020 ontvingen ruim 3.250 leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg op vier momenten, in week 14, 16, 18 en 20, een online vragenlijst over de maatregelen die door de Nederlandse overheid zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Al deze panelleden namen deel aan de monitor naar griepachtige klachten en de uitbraak van het coronavirus.

In verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus Sars-CoV-2, wat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, zijn door de Nederlandse overheid verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Om de corona-aanpak te laten slagen is het van belang dat mensen in Nederland de maatregelen accepteren.
Binnen het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg is daarom op vier momenten in de periode 30 maart - 17 mei 2020 onderzocht hoe lang burgers vinden dat verschillende maatregelen in de aanpak van het coronavirus mogen duren. Hieruit blijkt dat burgers de maatregelen over het algemeen accepteren: ze geven voor de meeste maatregelen aan dat deze zo lang mogen duren als nodig is. Het draagvlak voor hygiënemaatregelen is in de periode dat het onderzoek werd verricht toegenomen. Het draagvlak voor de maatregelen gericht op het sluiten van scholen, eet- en drinkgelegenheden en publieke locaties, zoals musea en sportclubs, en zoveel mogelijk thuisblijven is daarentegen afgenomen.
Gegevensverzameling