Publicatie

Publicatie datum

Monitoring kraamzorg: inventarisatie van de opleidingsmogelijkheden en -afspraken bij kraamzorgaanbieders in Nederland..

Lamkaddem, M., Wiegers, T. Monitoring kraamzorg: inventarisatie van de opleidingsmogelijkheden en -afspraken bij kraamzorgaanbieders in Nederland.. Utrecht: NIVEL, 2004. 53 p.
Download de PDF
In Nederland is op dit moment geen tekort aan kraamzorg.
Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL in opdracht van de Sectorfondsen Zorg en Welzijn, in samenwerking met de brancheorganisaties LVT (Landelijke Vereniging voor Thuiszorg) en BTN (Branchebelang Thuiszorg Nederland), naar opleidingsbeleid en -praktijk van de Nederlandse kraamzorgaanbieders en naar de afspraken die zorgverzekeraars maken met kraamzorgaanbieders over het opleiden van nieuw personeel.

Enkele jaren geleden was er wel een tekort aan kraamverzorgenden. Zorgverzekeraars en Organisaties die kraamzorg aanbieden hebben echter nog steeds geen zicht op het aantal kraamverzorgenden dat nu in Nederland wordt opgeleid. Hierdoor is niet bekend of er in de toekomst voldoende, te weinig of te veel kraamverzorgenden zullen zijn om aan de toekomstige vraag naar kraamzorg te voldoen.

Landelijke cijfers over de aantallen jaarlijks opgeleide leerlingen ontbreken, doordat de aanbieders hun behoefte aan nieuw op te leiden personeel meestal vrijwel uitsluitend bepalen binnen de eigen organisatie. Dat gebeurt dan ofwel op lokaal niveau (bij 31% van de kraamzorgaanbieders) ofwel op regionaal niveau (bij 68% van de kraamzorgaanbieders), afhankelijk van het aantal vestigingen in de regio. Er is geen landelijk overzicht van de afspraken die daarover tussen de zorgverzekeraars en de kraamzorgaanbieders worden gemaakt. Hierdoor is het onmogelijk om te controleren of die afspraken nagekomen worden.

De NIVEL onderzoekers concluderen dat beter overleg en een landelijke registratie van de in- en uitstroom van de verschillende opleidingen nodig zijn, anders zullen een overschot en een tekort aan personeel elkaar blijven afwisselen.

Het onderzoek is verricht door middel van telefonische enquêtes onder 120 Nederlandse kraamzorgaanbieders en onder 12 zorgverzekeraars.