Publicatie

Publicatie datum

Monitoring physiotherapy using a national registration network.

Swinkels, I.C.S. Monitoring physiotherapy using a national registration network. Utrecht: NIVEL, 2008. 231 p.
In de elektronische patiëntendossiers van fysiotherapeuten ligt een schat aan onderzoeksmateriaal. De dossiers kunnen inzicht geven in de kwaliteit die de praktijk levert, ze kunnen trends zichtbaar maken en ook internationale vergelijking wordt mogelijk, zo stelt NIVEL-onderzoeker en gezondheidswetenschapper Ilse Swinkels in het proefschrift waarop zij 16 december promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De toenemende marktwerking in de zorg en keuzevrijheid voor patiënten vereisen ook in de fysiotherapeutische zorg een goed inzicht. Patiënten moeten kunnen kiezen voor een fysiotherapiepraktijk en fysiotherapeuten moeten er zelf voor zorgen dat de kwaliteit van hun zorg inzichtelijk wordt. Elektronische patiëntendossiers kunnen daarbij helpen, stelt Ilse Swinkels. Elektronische patiëntendossiers geven informatie over het patiëntenaanbod in de praktijk en over de behandelingen die de fysiotherapeut geeft. Door deze informatie te vergelijken met bestaande richtlijnen krijg je inzicht in de kwaliteit van het handelen van de fysiotherapeut. Volg je de registraties gedurende langere tijd, dan worden ook trends zichtbaar en kun je internationale vergelijkingen maken.

Lage rugklachten
Swinkels deed meerdere onderzoeken met gegevens uit elektronische patiëntendossiers, om de bruikbaarheid van de dossiers voor onderzoek te demonstreren. Zo bleek onder meer dat fysiotherapeuten de richtlijn voor de behandeling van patiënten met lage rugklachten niet altijd optimaal volgen. Verder zijn er grote verschillen in het aantal behandelingen die patiënten met deze klachten krijgen. Vergeleken met vijftien jaar geleden krijgen ze minder behandelingen, en worden patiënten vaker actief – met bijvoorbeeld oefeningen – bij de behandeling betrokken.

Standaard dossiers
Swinkels: “Een belangrijke voorwaarde voor onderzoek met elektronische patiëntendossiers is wel dat gegevens uniform worden geregistreerd en up to date zijn.” Ze geeft aan dat het voor patiënten en onderzoek ook belangrijk is dat ook het resultaat van de zorg wordt toegevoegd aan de dossiers. Dat is nu nog nauwelijks het geval. “Nieuwe ICT-ontwikkelingen bieden kansen om het gebruik van elektronische patiëntendossiers voor onderzoeksdoeleinden te verbeteren. Zo kunnen bijvoorbeeld vragenlijsten om het resultaat van de zorg te meten in de dossiers worden opgenomen. Als je deze op meerdere momenten tijdens de behandeling afneemt, krijg je inzicht in het beloop van de klachten.”
Gegevensverzameling