Publicatie

Publicatie datum

Ontwikkeling van de Vraag-Aanbod-Analyse-Monitor (VAAM): versie 2006.

Brouwer, W., Sixma, H., Delnoij, D., Meulen-Arts, S. van der. Ontwikkeling van de Vraag-Aanbod-Analyse-Monitor (VAAM): versie 2006. Utrecht: NIVEL, 2006. 94 p.
Download de PDF
Hoeveel huisartsenzorg zou er moeten zijn in een nieuwe wijk met veel jonge gezinnen? En hoeveel in een wijk met veel allochtonen? Hoeveel fysiotherapeuten zijn nodig in een gemeente met veel ouderen? En wat is daar de verwachte behoefte aan thuiszorg? Op dit soort vragen kan iedereen met een internetaansluiting nu zelf het antwoord uitrekenen met de on-line Vraag Aanbod Analyse Monitor (VAAM).

Het doel van de VAAM is dat er bij de inrichting van de eerstelijnszorg in een wijk of regio meer rekening wordt gehouden met de vraag van patiënten/consumenten.
Deze eerste versie van de VAAM (hij wordt in de komende jaren nog verfijnd en uitgebreid) is ontwikkeld door het NIVEL in opdracht van de NPCF en met subsidie van het het Ministerie van VWS .

De VAAM levert beleidsondersteunende informatie, waarmee het aanbod aan eerstelijnszorg en de zorgvraag van de bevolking op lokaal niveau (per gemeente of per postcodegebied) op elkaar afgestemd kunnen worden. Eerst moeten gegevens worden ingevoerd over het aantal inwoners en de samenstelling van de bevolking (qua leeftijd, geslacht en etniciteit) van het gebied waarover men de zorgvraag wil berekenen. Zulke gegevens zijn - ook via het internet - te vinden in de gemeentelijke basisadministratie, of bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). (In de VAAM-handleiding wordt uitgelegd hoe dit gedaan moet worden). De VAAM schat vervolgens hoeveel huisartsenzorg, tandartsenzorg , paramedische zorg, eerstelijnspsychologie er nodig is en hoeveel uren thuiszorg (uitgesplitst naar huishoudelijke hulp, en verpleging en verzorging) jaarlijks gevraagd worden. De geografische schaal waarvoor het instrument in eerste instantie is ontwikkeld is 10.000 tot 15.000 inwoners. Naast kwantitatieve berekeningen worden op basis van gehouden focusgroepgesprekken en literatuur ook kwalitatieve aandachtspunten voor specifieke doelgroepen aangegeven.