Publicatie

Publicatie datum

Paramedische herstelzorg na COVID-19 – inzicht in verloop van de eerstelijns zorg over de tijd.

Meijer, W.M., Veldkamp, R., Verburg, A.C., Bie, R.A. de, Hoogeboom, T.J. Paramedische herstelzorg na COVID-19 – inzicht in verloop van de eerstelijns zorg over de tijd. Utrecht: Nivel, 2023. 9 p.
Download de PDF
Na een besmetting met het SARS-CoV-2 virus ervaart een deel van de patiënten langdurig klachten. Tijdens het herstel kunnen patiënten gebruik maken van basisverzekerde zorg gegeven door diëtisten, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten. De overheid heeft hiervoor de paramedische herstelzorg regeling ingesteld waarbij alle patiënten tot een jaar lang toegang kunnen krijgen tot eerstelijns paramedische zorg. Sinds het uitbreken van de pandemie werd steeds meer inzicht verkregen over het virus, het verloop van COVID-19 en mogelijke behandelingen. Op basis daarvan werden behandelrichtlijnen opgesteld en bijgesteld. Ondertussen veranderde het virustype meermaals en kwamen vaccins beschikbaar. Deze snelle veranderingen in kennis, beleid en context hebben waarschijnlijk ook de behandelingen in het kader van de paramedische herstelzorg beïnvloed.

In deze factsheet wordt het verloop van de paramedische herstelzorg sinds het uitbreken van de pandemie weergegeven. Op basis van informatie uit zorgregistraties beschikbaar voor fysiotherapie, oefentherapie, diëtetiek en logopedie werd er hierbij gekeken naar het type patiënten en naar de omvang van de geleverde paramedische zorg in de eerste lijn sinds het uitbreken van de pandemie.