Publicatie

Publicatie datum

Patiënten in de cloud van Paul.

Bouwman, R., Friele, R. Patiënten in de cloud van Paul. In: R. Bal. Toezicht in turbulente tijden. Rotterdam: iBMG, 2017. 61-71
Download de PDF
In de wordcloud van de titels van de publicaties van Paul Robben steken drie begrippen boven alle andere uit: ‘care’, ‘health’ en ‘patients’. Een hoofdstuk in dit Liber Amicorum voor Paul over het perspectief van patiënten op, de rol van patiënten in en het belang van patiënten bij het toezicht is dus zeker op zijn plaats. Wij, Renée Bouwman en Roland Friele, hebben vooral met Paul samengewerkt rond de het proefschrift van Renée – The patient’s voice as a game changer in regulation.

In dit hoofdstuk gaan we nader in op de relatie burgertoezicht. We gaan vanuit verschillende perspectieven op deze relatie in. Allereerst vanuit een theoretische invalshoek, waarbij we nader analyseren welke rollen burgers kunnen spelen bij het toezicht, zoals de rol van ‘klant’ of die van ‘medeproducent’. Daarna maken we een uitstapje naar de Inspectie voor het Onderwijs – die zich expliciet neerzet als de vakbond voor leerlingen – patiënten zelf en we kijken naar de Nationale Ombudsman.