Nivel: In 2021 lijkt de omvang van de zorg door de fysiotherapeut hersteld te zijn na dip in coronajaar
Nieuws
21-12-2022

In 2021 lijkt de omvang van de zorg door de fysiotherapeut hersteld te zijn na dip in coronajaar

Het aantal patiënten dat door de fysiotherapeut werd behandeld is afgelopen jaar fors gestegen: van gemiddeld 1095 patiënten per praktijk in 2020 naar gemiddeld 1786 patiënten per praktijk in 2021. Er is zelfs een lichte groei te zien ten opzichte van 2019, toen het aantal patiënten per praktijk op 1645 lag. Daarmee lijkt de fysiotherapeutische zorg zich te herstellen van de impact van de coronapandemie. Dit blijkt uit gegevens van praktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Niet alleen is het gemiddelde aantal patiënten per praktijk gestegen, ook zien we een stijging van het gemiddelde aantal behandelingen én het gemiddelde aantal nieuw gestarte behandelingen per praktijk (zie figuur).

Gemiddelde aantal patiënten en nieuwe behandeltrajecten per praktijk 2019-2021

Aantal nieuw gestarte behandeltrajecten in 2021 hoger dan tijdens en voor corona

Opmerkelijk is dat in 2021 het gemiddelde aantal nieuwe gestarte behandeltrajecten per praktijk niet alleen een stuk hoger was dan in 2020, maar ook iets is gestegen ten opzichte van 2019. Het zou kunnen dat er in 2021 sprake was van het inhalen van ‘uitgestelde’ zorg. Daarnaast zien we dat ‘fysiotherapeutische herstelzorg na COVID-19’ binnen de nieuw gestarte behandeltrajecten in 2021 een nieuwkomer is in de top 10 van aandoeningen behandeld door de fysiotherapeut. Het Nivel stelt deze top 10 van meest voorkomende diagnoses bij nieuw gestarte behandeltrajecten elk jaar samen aan de hand van zorggegevens uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Over het onderzoek

Het Nivel verzamelt en analyseert de gegevens die zorgverleners die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, routinematig vastleggen in hun elektronische patiëntendossiers. De cijfers in dit onderzoek zijn gebaseerd op gegevens uit 420 fysiotherapiepraktijken, met informatie over totaal ruim 750.209 patiënten verspreid over het hele land. Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn maakt deel uit van de onderzoeksinfrastructuur van het Nivel, die gesubsidieerd wordt door het ministerie van VWS.

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.