Fysiotherapie is een paramedische discipline gericht op het herstel en het ontwikkelen van het optimale bewegen, bij behoud en bij achteruitgang. Fysiotherapeut is een beschermd beroep. Dit betekent dat een fysiotherapeut de vierjarige HBO-studie heeft afgerond en tevens een BIG-registratie moet bezitten.
Rol fysiotherapeut in de eerstelijnszorg
Een fysiotherapeut gaat - kortgezegd - als volgt te werk in het behandeltraject van een patiënt: via een proces van klinisch redeneren komt de fysiotherapeut tot een specifiek fysiotherapeutische diagnose, op basis waarvan hij of zij de therapeutische en/of preventieve interventies uitvoert. Meer informatie vindt u in het Beroepsprofiel Fysiotherapeut, vastgelegd door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
De zorg die de fysiotherapeut verleent, in cijfers
De meest recente kerncijfers van de zorg bij de fysiotherapeut vindt u hieronder (samengevat) en in het rapport Zorg door de fysiotherapeut. Jaarcijfers 2023 en trendcijfers 2019-2023. Hierin worden ze - samen met vele andere kerncijfers - beeldend gepresenteerd in grafieken en tabellen, en voorzien van duiding.
Patiëntkenmerken
|
-
In 2023 vormden patiënten in de leeftijdscategorieën 40-59 jaar en 60-79 jaar de grootste groepen.
-
Er lijkt een stijgende lijn in de gemiddelde leeftijd van de patiënten bij de fysiotherapeut, van 48,3 jaar in 2019 naar 49,6 jaar in 2023.
-
Net als in voorgaande jaren was in 2023 de meerderheid van de patiënten vrouw (59%).
|
|
Wijze van toegang
|
-
De verhouding tussen het aandeel patiënten dat via verwijzing bij de fysiotherapeut komt en het aandeel dat via directe toegang fysiotherapie (DTF) komt, is de laatste jaren relatief stabiel. In 2023 kwam 27% via verwijzing en 73% via DTF.
-
Van de patiënten die via verwijzing bij de fysiotherapeut komen, daalde het aandeel patiënten dat via de huisarts werd verwezen van 63% in 2019 tot 57% in 2023.
|
|
Gezondheidsproblemen
|
-
De meeste nieuwe behandelepisodes in 2023 (36%) betroffen een fysiotherapeutische behandeling voor diagnoses met betrekking tot de wervelkolom (36% in 2023). De diagnoses bij de fysiotherapeut die daarna het meest voorkwamen, hadden betrekking op de knie, het onderbeen en de voet (21%).
-
In 2023 stond de herstelzorg na COVID-19 niet meer in de top-10 gezondheidsproblemen bij nieuwe behandelepisodes, terwijl deze er in 2021 en 2022 nog wel in stond.
|
|
Omvang zorggebruik
|
-
In 2023 was het mediane aantal verrichtingen per afgesloten behandelepisode 5 verrichtingen. Van de afgesloten behandelepisodes bestond 50% uit 3 tot 9 verrichtingen.
-
In 2023 was de mediane duur van afgesloten behandelepisode 7 weken. Van de afgesloten behandelepisodes had 50% een duur van 3 tot 16 weken.
|
|
Alle Nivel-jaarrapportages over de zorg die de fysiotherapeut verleent
Wilt u de kerncijfers van eerdere jaren bekijken? Open het uitklapmenu hieronder en kies een rapportage.
- Alle rapporten 'Zorg door de fysiotherapeut' - jaarcijfers en trendcijfers
-
- Let op: vanaf 2019 hanteren we een nieuwe rekenmethode voor het opstellen van de cijfers. Hierdoor zijn de cijfers in rapportages vóór 2019 niet te vergelijken met de rapportages van 2019 en later.
-
Wat hebben we gedaan om de cijfers in de jaarrapporten vanaf 2019 toch te kunnen vergelijken met die van eerdere jaren?
Om toch uitspraken te kunnen doen over trends zijn bij het jaarrapport van 2019 ook de cijfers van 2016, 2017 en 2018 volgens de nieuwe methode berekend. Dit heeft wél tot gevolg dat de cijfers van die jaren in het jaarrapport van 2019 andere zijn dan die in de rapportages van voor 2019!
Wat houdt de veranderde rekenmethode in?
In voorgaande jaren werden de jaarcijfers uitsluitend berekend over de consulten van het betreffende kalenderjaar. In de analyses van de cijfers vanaf 2019 is gekeken naar behandelepisodes van dat kalenderjaar waarbij alle consulten van zo'n episode worden meegenomen, ook die consulten die al eerder dan het kalenderjaar plaatsvonden. Een behandelepisode is hierbij gedefinieerd als: ‘de periode tussen het eerste en laatste moment dat de patiënt voor een bepaald gezondheidsprobleem de zorgverlener consulteert’. Dit geeft een realistischere weergave van de praktijk.
Verantwoording Nivel-cijfers fysiotherapeuten
Alle cijfers die we in dit onderdeel ‘Cijfers fysiotherapeuten’ presenteren, komen voort uit het analyseren van de (geanonimiseerde) gegevens die Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn verzamelt bij aangesloten fysiotherapiepraktijken. De gegevens vastgelegd in hun elektronische patiëntendossiers vormen de basis; ze bevatten informatie over patiëntkenmerken, gezondheidsproblemen, contacten, behandelingen en metingen met verschillende meetinstrumenten. Bij Methode vaststellen Nivel-cijfers zorgverlening fysiotherapeuten vindt u informatie over onze werkwijze bij het vaststellen van de cijfers.
Onderzoek (laten) doen met gegevens van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn
De gegevens van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn vormen een rijke bron van informatie. Wilt u zelf gegevens van onze registraties gebruiken voor onderzoek?
Meijer, W. Nivel-cijfers Zorg die de fysiotherapeut verleent - aard en omvang. Uit: www.nivel.nl [Laatst gewijzigd op 23-10-2024; geraadpleegd op 14-11-2024]. URL: https://www.nivel.nl/nl/zorg-en-ziekte-in-cijfers/cijfers-zorgverleners-eerste-lijn/cijfers-zorg-die-fysiotherapeut-verleent