Aantal mensen onder 60 jaar met medische indicatie voor vaccineren bedraagt ongeveer één miljoen
Nieuws
15-02-2021

Aantal mensen onder de 60 jaar met medische indicatie voor vaccineren bedraagt ongeveer één miljoen

Aangezien de vaccins tegen het coronavirus stukje bij beetje beschikbaar komen, kan niet iedereen tegelijk gevaccineerd kan worden. Uit cijfers van het Nivel blijkt dat van de 9,5 miljoen mensen tussen de 18 en 60 jaar ongeveer één miljoen mensen een medische indicatie hebben. Op advies van Gezondheidsraad, die aangaf dat mensen die een hoog risico lopen om bij besmetting zeer ernstig ziek te worden of te overlijden prioriteit moeten krijgen bij het vaccineren, zou deze groep mensen als tweede aan de beurt zijn; na de ouderen en bepaalde groepen zorgmedewerkers.

Inzicht in de aantallen mensen met en zonder een medische indicatie voor COVID-19-vaccinatie in alle leeftijdsgroepen is van groot belang voor de planning en uitvoering van het van het vaccinatieprogramma 2021.

Meest kwetsbare mensen het eerst aan de beurt

Oudere mensen en mensen die een chronische aandoening hebben, bijvoorbeeld een longziekte of diabetes, lopen meer risico ernstig ziek te worden of te overlijden door COVID-19. Zij krijgen de hoogste prioriteit bij het vaccineren, naast bepaalde groepen zorgverleners.

Advies om mensen onder de 60 met medische indicatie - naar schatting 1 miljoen - daarna te vaccineren

In de groep van 50 t/m 59 jaar hebben 505.000 mensen (20%) een medische indicatie; in de groep van 18 t/m 49 jaar zijn dat er ongeveer 511.000 (7%) (lichtblauw in de grafiek). Na de ouderen zouden deze groepen mensen als eerste gevaccineerd moeten worden, naar advies van de Gezondheidsraad. Daarna volgen – van oud naar jong – de mensen tussen de 18 en 60 zonder medische indicatie (donkerblauw in grafiek).

Indicatie voor vaccinatie

Meer weten? Lees de gehele factsheet.

Over het onderzoek

Op basis van gegevens van zo’n 200 huisartsen die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn is een schatting gemaakt van het aantal mensen met een medische indicatie voor vaccinatie in verschillende leeftijdsgroepen.

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.