Behoefte aan zorg en ondersteuning in verband met COVID-19-uitbraak licht gedaald
Nieuws
28-04-2020

Behoefte aan zorg en ondersteuning in verband met COVID-19-uitbraak licht gedaald (behoeftepeiling 3, 13/4 - 19/4)

De overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft op dit moment nog geen behoefte aan zorg of ondersteuning in verband met de uitbraak van COVID-19. Bij de vorige peiling had slechts 4% van de burgers hier wél behoefte aan. Dit percentage is gedaald naar 3%.

De behoefte aan zorg en ondersteuning die er is, bestaat voornamelijk uit behoefte aan informatie om te checken of men het virus heeft (gehad). Daarnaast is de behoefte aan niet acute medische hulp, aan emotionele en sociale steun en aan psychologische hulp toegenomen.
Hieronder ziet u een fragment uit het feitenblad Behoefte aan zorg en ondersteuning tijdens uitbraak coronavirus (COVID-19-pandemie). Update week 16, 2020 (13-19 april).

Behoefte aan steun

Over het onderzoek
De vraag ‘Heeft u behoefte aan zorg of andere ondersteuning in verband met het coronavirus? (nee / ja, namelijk)’ is afgenomen in het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg. Het is onderdeel van een monitor naar griep- en verkoudheidsklachten en corona-gerelateerde percepties, die loopt van week 9 tot week 20. De vragen m.b.t. behoefte aan zorg en ondersteuning zal tussen 16 maart en 17 mei elke twee weken worden afgenomen. Het feitenblad beschrijft de resultaten van de meting in week 16. De vragenlijst is uitgezet onder 3.263 panelleden en werd ingevuld door 2.726 van hen (respons 84%).

Bij het Nivel valt dit onderzoeksproject binnen het onderzoeksprogramma Rampen en Milieudreigingen van programmaleider prof. dr. Michel Dückers.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.