Profile picture for user m.duckers@nivel.nl
Prof. dr. Michel Dückers
Programmaleider Rampen en Milieudreigingen; bijzonder hoogleraar 'Crises, veiligheid en gezondheid', Rijksuniversiteit Groningen

Onderzoek

Rampen zijn zo oud als de mensheid en kunnen zich opnieuw voordoen. Net zoals bij andere incidenten, ongelukken en bedreigende situaties waar mens en samenleving voortdurend mee worden geconfronteerd, zijn de gevolgen als het misgaat enorm. Binnen het onderzoeksprogramma Rampen en Milieudreigingen ligt mijn focus vooral op de impact van blootstelling vanuit de leefomgeving op de menselijke gezondheid en veiligheid. Binnen het Nivel is dat een onderzoeksthema met een erfenis die van de coronacrisis en de aardgasbevingen in Groningen teruggaat naar de vuurwerkramp in Enschede in 2000 en de vliegramp Bijlmermeer in 1992. Samen met de collega’s van het onderzoeksteam zet ik me in om kennis over de gezondheidsgevolgen en nazorg bij die eerdere en latere rampen te onderhouden om zo beter voorbereid te zijn op de dreigingen van vandaag en morgen. We staan klaar om te monitoren als er iets speelt. Dat geldt voor crises, maar ook als er zorgen zijn in de nabijheid van industrie, landbouw en veehouderij of technische installaties. Daarvoor werken we samen met vele partijen, zowel lokaal, regionaal, nationaal als internationaal.

Publicaties

CV

Career

Michel Dückers is werkzaam bij Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Hij adviseert en ondersteunt nationale en lokale overheden bij calamiteiten sinds 2009. Na zijn studie bestuurskunde (Universiteit Twente) promoveerde hij op onderzoek naar beleidsinvloeden op organisatieverandering binnen de zorg (Universiteit Utrecht) en de relativiteit van de mentale gezondheidseffecten van rampen (Universiteit van Innsbruck, habilitatie). Sinds 1 december 2020 is Michel benoemd als bijzonder hoogleraar Crises, Veiligheid en Gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze leerstoel is ingesteld door de universiteit in samenwerking met ARQ Nationaal Psychotraumacentrum, Nederlands Instituut Publieke Veiligheid, Nivel en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Daarnaast is Michel gasthoogleraar bij de Universiteit van Innsbruck.

Education

Michel holds a Master’s degree in Public Administration (Twente University) and a PhD in Social and Behavioural Sciences (Utrecht University), and completed his habilitation in Clinical Psychology and Methodology (University of Innsbruck).

Memberships/external committees

Member of World Association of Disaster and Emergency Management (WADEM)
Member of European Society for Traumatic Stress Studies (ESTSS)
Member of editorial board Nursing & Health Sciences (Wiley)
Member of WHO Thematic Platform for Health-Emergency and Disaster Risk Management Research (Health-EDRM)