Nieuws
Betrekken van verpleegkundigen randvoorwaarde voor gebruiksvriendelijke elektronische dossiers
Goede verslaglegging over de zorg aan patiënten is belangrijk voor de overdracht tussen zorgprofessionals en voor de continuïteit van zorg. Verpleegkundigen en verzorgenden werken daarbij steeds vaker met elektronische dossiers. Belangrijk is dat hun verslaglegging aansluit bij de fasen van het verpleegkundig proces en dat eenduidige termen worden gebruikt. Ook is het essentieel dat de elektronische dossiers gebruiksvriendelijk zijn. Om deze redenen dienen verpleegkundigen en verzorgenden betrokken te worden bij het ontwikkelproces van de elektronische dossiers. Dit blijkt uit internationaal literatuuronderzoek van het Nivel en Hanzehogeschool Groningen, gepubliceerd in the Journal of Advanced Nursing.
Aansluiting bij het verpleegkundig proces is een belangrijk criterium om de kwaliteit van de verslaglegging te verbeteren, zo blijkt uit het literatuuronderzoek. Dit verpleegkundig proces bestaat uit de fasen anamnese, diagnose, planning, uitvoering en evaluatie. De literatuurstudie toont ook aan dat het gebruik van erkende classificatiesystemen – zoals Nanda, NIC, NOC en Omaha System – bijdraagt aan de kwaliteit van verslaglegging binnen organisaties.
Doelgroep betrekken bij ontwikkeling dossiers
Elektronische verslaglegging heeft de voorkeur boven papieren verslaglegging, mits de elektronische dossiers gebruikersvriendelijk zijn. Daarom is het essentieel dat verpleegkundigen en verzorgenden zelf betrokken worden bij de vormgeving en doorontwikkeling van de dossiers. Andere randvoorwaarden voor goede elektronische verslaglegging door verpleegkundigen en verzorgenden zijn dat de dossiers direct en gemakkelijk toegankelijk zijn en dat ze een duidelijk overzicht bevatten van de patiëntinformatie en de zorgverlening. Ten slotte blijkt de aanwezigheid van een vrij invulbaar tekstveld onmisbaar te zijn, zodat de unieke informatie over de betreffende patiënt kan worden opgenomen in het dossier.
Het literatuuronderzoek
In april 2017 werd gestructureerd gezocht in de internationale literatuurdatabanken PubMed en CINAHL. We hebben gebruikgemaakt van artikelen die informatie bevatten over kwaliteitscriteria en randvoorwaarden voor verpleegkundige en verzorgende verslaglegging.
Subsidieverstrekker: ZonMw, programma Kwaliteit van Zorg: Ontwikkeling Kwaliteitstandaarden
Samenwerkingspartner: Hanzehogeschool Groningen