Burgers nog steeds tevreden met het vervullen van sociale rollen en activiteiten: cijfers 2016-2021
Nieuws
22-03-2022

Burgers nog steeds tevreden met het vervullen van sociale rollen en activiteiten: cijfers 2016-2021

Net als in eerdere jaren zijn in 2021 burgers in Nederland tevreden over hun vermogen om sociale rollen en activiteiten te vervullen. Ze zijn het vaakst tevreden over hun vermogen om dingen voor hun familie/gezin te doen en zijn het minst tevreden over hun vermogen het werk te doen dat echt belangrijk voor hen is. Er is geen verandering te zien in de periode 2016-2021. Dit blijkt uit onderzoek binnen het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg.

Hoe burgers hun gezondheid of functioneren ervaren kan het best worden gemeten door het aan hen zelf te vragen. Het Nivel meet jaarlijks hoe tevreden mensen zijn over hun eigen vermogen om sociale rollen en activiteiten te vervullen met behulp van een vertaalde PROMIS short form, een gevalideerd meetinstrument dat gebruikt wordt om vast te stellen hoe patiënten hun eigen situatie waarderen. Denk daarbij aan de tevredenheid van mensen om dingen te doen voor hun familie. Tevredenheid over de sociale rollen en activiteiten is belangrijk voor het welzijn en de kwaliteit van leven van mensen.

Fragment uit infographic. Hierin is te zien welke sociale rollen en activiteiten zijn gemeten. Alle resultaten van het onderzoek zijn te vinden in de infographic ‘Sociale rollen en activiteiten’.
Tevredenheid sociale rollen

Het onderzoek

De data zijn afkomstig uit vragenlijstonderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel uit de jaren 2016 tot en met 2021. Elk jaar in november ontvangt een steekproef (N=1.500), representatief naar leeftijd en geslacht voor de bevolking van 18 jaar en ouder, een vragenlijst (schriftelijk en online) met onder andere vragen over tevredenheid met het vervullen van sociale rollen en activiteiten. De resultaten voor 2021 zijn gebaseerd op de antwoorden van 837 respondenten (respons van 56%).

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.