Burgers ook in 2020 tevreden over hun vermogen om sociale rollen en activiteiten te vervullen
Nieuws
26-02-2021

Burgers ook in 2020 tevreden over hun vermogen om sociale rollen en activiteiten te vervullen

Burgers in Nederland zijn tevreden over hun vermogen om sociale rollen en activiteiten te vervullen. Ze zijn het vaakst tevreden over hun vermogen om dingen voor hun familie/gezin te doen en zijn het minst tevreden over hun vermogen om te voldoen aan de behoeften van hun vrienden. Er is geen verandering te zien in de periode 2016-2020. Dit blijkt uit onderzoek binnen het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg.

Hoe burgers hun gezondheid of functioneren ervaren kan het best worden gemeten door het aan hen zelf te vragen. Een aspect hiervan is de tevredenheid over de sociale rollen en activiteiten. Het Nivel meet jaarlijks hoe tevreden mensen zijn over hun eigen vermogen om sociale rollen en activiteiten te vervullen met behulp van een vertaalde PROMIS short form van 8 items, een gevalideerd meetinstrument dat gebruikt wordt om vast te stellen hoe patiënten hun eigen situatie waarderen. Tevredenheid over de sociale rollen en activiteiten is belangrijk voor het welzijn en de kwaliteit van leven van mensen.

Fragment uit infographic. Hierin is te zien welke sociale rollen en activiteiten zijn gemeten. Alle resultaten van het onderzoek zijn te vinden in de infographic ‘Sociale rollen en activiteiten’.

welke sociale rollen en activiteiten zijn gemeten

Over het onderzoek

De data zijn afkomstig uit vragenlijstonderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel uit de jaren 2016 tot en met 2020. Elk jaar in november ontvangt een steekproef (N=1.500), representatief naar leeftijd en geslacht voor de bevolking van 18 jaar en ouder, een vragenlijst (schriftelijk en online) met onder andere vragen over sociale rollen en activiteiten. De resultaten voor 2020 zijn gebaseerd op de antwoorden van 701 respondenten (respons van 47%).

Elk jaar meten we met het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel de mening van burgers over vier pijlers in de gezondheidszorg', die ieder in een eigen publicatie verschijnen:
- Sociale rollen en activiteiten
- Gezamenlijke besluitvorming
- Bejegening huisarts
- Toegang tot zorg

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.