Coronacijfers week 19: Relatief meer mannen dan vrouwen van 65+ met COVID- 19 bij huisarts
Nieuws
15-05-2020

Coronacijfers week 19: Relatief meer mannen dan vrouwen van 65+ met COVID-19 bij huisarts

Het Nivel volgt de verspreiding van het coronavirus zoals geregistreerd door huisartsen en geeft wekelijks een update. Deze cijfers zijn een aanvulling op die over ziekenhuisopnames en sterfte in verband met COVID-19. Elke week geven we duiding aan de cijfers: deze week hebben we deze uitgesplitst naar geslacht en leeftijd.

Cijfers tot en met 10 mei 2020 (week 10-19)
Cijfers uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn laten zien dat de huisarts relatief veel oudere mannen met COVID-19 ziet, net als de zorgprofessionals in ziekenhuizen. Van alle mannen in Nederland is 18% 65 jaar of ouder,  terwijl van alle mannen die van de huisarts de diagnose COVID-19 krijgt,  twee keer zoveel  65 jaar of ouder zijn (39%). Bij de vrouwen is dit verschil kleiner: 20% van alle vrouwen  is 65 jaar of ouder, terwijl  25% van alle vrouwen met de diagnose COVID-19 65 jaar of ouder is.
Daarnaast valt op te merken dat de huisarts relatief veel vrouwen met COVID-19 ziet die tussen de 30 en 44 jaar oud zijn.

Hieronder ziet u de verdeling van patiënten met door de huisarts klinisch bevestigde COVID-19 per leeftijdsgroep in vergelijking met de bevolkingssamenstelling, voor mannen en vrouwen, t/m 10 mei 2020. Bekijk alle scores in de factsheet.

de verdeling van door de huisarts beoordeelde COVID-19 per leeftijdsgroep in vergelijking met de bevolkingssamenstelling, voor mannen en vrouwen

Meer weten?
Verdiepende informatie bij de COVID-19-cijfers in de huisartsenpraktijk vindt u op de overzichtspagina Cijfers COVID-19 in de huisartsenpraktijken binnen Corona Actueel, met informatie over al ons corona-onderzoek.

Over ons onderzoek
Voor het vaststellen van deze cijfers maken we gebruik van de deelnemende huisartsenpraktijken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.