Ergotherapeut besteedt ruim helft van de tijd aan cliëntcontact, net als voorgaande 15 jaar
Nieuws
18-05-2022

Ergotherapeut besteedt ruim helft van de tijd aan cliëntcontact, net als voorgaande 15 jaar

Gemiddeld besteden ergotherapeuten 55% van hun werktijd aan direct-cliëntcontact, 31% aan indirect-cliëntgebonden activiteiten en 14% aan niet-cliëntgebonden activiteiten. Deze verdeling van de werktijd is de afgelopen jaren stabiel gebleven. Dit is een van de resultaten van het vragenlijstonderzoek over de arbeidsmarkt van de beroepsgroep ergotherapeuten, dat het Nivel in 2021 uitvoerde in opdracht van Ergotherapie Nederland.

Om de drie jaar voert het Nivel een peiling uit onder ergotherapeuten. Hierin komen veel verschillende onderwerpen aan bod, zoals werkdruk, tevredenheid met inkomen en doorgroeimogelijkheden hierin, scholingsactiviteiten, tijdsbesteding en nog veel meer. De resultaten van het onderzoek geven input voor het ontwikkelen beleid op de beroepsgroep van ergotherapeuten, zowel landelijk als regionaal.

Verdeling van de werktijd van een ergotherapeut is stabiel gebleven

Uit het onderzoek blijkt dat ergotherapeuten gemiddeld bijna 30 uur werken, wat overeenkomt met zo’n 0,8 fte. In 2021 besteedt de ergotherapeut gemiddeld iets meer dan de helft van zijn werktijd (55%) aan direct-cliëntgebonden taken, waarin er contact is met de cliënt, ofwel face-to-face ofwel via (beeld)bellen. Ongeveer een derde van de werktijd (31%) wordt besteed aan indirect-cliëntgebonden tijd, zoals rapporteren, overleggen over de cliënt, doorverwijzen van de cliënt en reizen naar cliënten). De resterende tijd (14%) gaat kwijt aan niet-cliëntgebonden activiteiten, zoals het volgen van bij- en nascholing, factureren, onderzoek doen en lesgeven. Deze verdeling van de werktijd is relatief stabiel gebleven sinds 2006.

Verdeling werktijd ergotherapeut over de jaren. Meer weten? Open de gehele publicatie.
Verdeling werktijd ergotherapeut over de jaren

Intramuraal werkende ergotherapeuten hebben relatief meer direct cliëntcontact dan extramuraal werkenden

Er zijn verschillen tussen intra- en extramuraal werkende ergotherapeuten wat betreft de verdeling van hun werktijd naar direct-, indirect- en niet-cliëntgebonden tijd. Ergotherapeuten die hoofdzakelijk extramuraal werken, besteden een wat groter deel van hun tijd aan niet-cliëntgebonden taken dan hun collega’s die hoofdzakelijk intramuraal werken (14% tegen 11%). De intramuraal werkenden besteden juist iets meer tijd aan contacturen met cliënten (58% van hun werktijd versus 54%).

Meer weten?

Bekijk alle resultaten van het Nivel-onderzoek in ons rapport Cijfers uit de registratie van ergotherapeuten. Peiling april 2021 of in het artikel De arbeidsmarkt van ergotherapeuten in 2021, dat verscheen in Ergotherapie Magazine. De rapporten van de voorgaande metingen vindt u bij Jaarcijfers beroepsgroepen in de zorg, bij de categorie ‘Jaarcijfers uit de registraties van ergotherapeuten’.

Het onderzoek

In april 2021 schreef het Nivel alle ergotherapeuten die op dat moment ingeschreven waren bij het Kwaliteitsregister Paramedici en/of lid waren van Ergotherapie Nederland, aan over deelname aan de enquête. Op de oproep reageerde 31% (bijna 2.000 ergotherapeuten). De responsgroep was representatief naar geslacht en leeftijd van de totale populatie aan ergotherapeuten.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.