Extra scholing van verpleegkundigen en verzorgenden in compressietechnieken nodig
Nieuws
26-05-2021

Extra scholing van verpleegkundigen en verzorgenden in compressietechnieken nodig

Verpleegkundigen en verzorgenden ervaren knelpunten bij het zwachtelen en bij het toepassen van andere compressietechnieken bij cliënten. Deze hangen veelal samen met kennis- en vaardigheidstekorten. Extra scholing over verschillende compressietechnieken is dan ook nodig, zowel in de basisopleiding als erna. Dit blijkt uit een knelpuntenanalyse van het Nivel.

Vooral in de wijkverpleging en de intramurale ouderenzorg passen veel verpleegkundigen en verzorgenden vrijwel dagelijks compressietechnieken toe, bijvoorbeeld bij het werken met zwachtels en steunkousen. Vaak gebeurt dit bij cliënten met oedeem in de onderbenen.

Blijven bijscholen

Meer aandacht voor compressietechnieken binnen de basisopleidingen van verpleegkundigen en verzorgenden is van belang, net als bijscholing. Die bijscholing is nodig omdat er regelmatig nieuwe compressiemiddelen op de markt komen. Beroepsvereniging V&VN evenals zorgorganisaties zelf kunnen zorgdragen voor deze bijscholing.

Betere samenwerking tussen professionals

Naast kennis- en vaardigheidstekorten is ook het ontbreken van samenwerkingsafspraken met (huis)artsen een knelpunt. Afspraken kunnen gaan over wie verantwoordelijk is voor de keuze van een compressiemiddel en wie er leidend is in het evalueren van de resultaten van de toegepaste compressietechniek. Ketenzorgafspraken kunnen bijdragen aan betere samenwerking.

Over het onderzoek

De knelpuntenanalyse bestond uit: een literatuurverkenning, interviews met cliënten en zorgprofessionals, een focusgroep met cliënten(vertegenwoordigers) en zorgprofessionals en een vragenlijstonderzoek onder verpleegkundigen en verzorgenden. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met V&VN en gefinancierd door ZonMw, binnen het programma ‘Ontwikkeling Kwaliteitsstandaarden 2019-2022: Wijkverpleging’.

Wij zoeken nieuwe deelnemers voor ons Panel Verpleging & Verzorging
Bent u werkzaam als verpleegkundige, verzorgende, begeleider of praktijkondersteuner en wilt u meehelpen de zorg te verbeteren en het werken in de zorg aantrekkelijker te maken?
Meld u dan aan voor het Panel Verpleging & Verzorging!

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.