Nivel: Frequente gebruikers van de huisartsenspoedpost hebben vaak contact vanwege psychische problemen
Nieuws
25-01-2024

Frequente gebruikers van de huisartsenspoedpost hebben vaak contact vanwege psychische problemen

Frequente gebruikers zijn mensen die vaker dan 20 keer per jaar contact hebben met de huisartsenspoedpost. Hoewel in 2022 slechts 6 op 10.000 patiënten van de huisartsenspoedpost een frequente gebruiker was, waren zij toch verantwoordelijk voor 2% van alle contacten. Hiermee kunnen zij een rol hebben in het vergroten van de druk op de zorg via de posten. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel over huisartsenspoedposten met gegevens uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.  

Als je een acuut gezondheidsprobleem hebt en niet kunt wachten tot je eigen huisarts weer beschikbaar is, kun je in de avond, de nacht en in het weekend contact opnemen met de huisartsenspoedpost. De triagist van de spoedpost maakt tijdens het eerste, telefonische gesprek een inschatting van de urgentie van het probleem en kent de vervolgzorg toe. Dit kan onder andere bestaan uit advies door de triagist, een consult op de huisartsenspoedpost of een visite.

Eén op de vier contacten van frequente gebruikers vond plaats vanwege psychische problemen

Frequente gebruikers die contact hebben met de huisartsenspoedpost vanwege psychische problemen, hebben dit meestal vanwege angstklachten. Hoewel het om een kleine groep patiënten gaat, kan de impact op de post vanwege de hoge frequentie van de contacten toch groot zijn. Het verschilt per huisartsenspoedpost welke zorg zij inzetten om ook deze groep patienten zo goed mogelijk te helpen. Sommige hebben een nauwe samenwerking met de geestelijk gezondheidszorg (GGZ), andere hebben een praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) als achterwacht om de patiënt terug te bellen. Verder onderzoek kan inzicht geven in het effect op de zorgdruk van dit soort maatregelen op huisartsenspoedposten.

Frequente gebruikers komen vaker met niet-urgente zorgvragen bij de huisartsenspoedpost

De urgentie die wordt toegekend tijdens de triage is voor frequente gebruikers in de helft van de gevallen laag.  Dit is vaker dan  bij de niet-frequente huisartsenspoedpost-gebruikers. Daar geldt voor een derde van de contacten dat deze een lage urgentie hadden. Van de frequente gebruikers wordt dan ook driekwart direct geholpen door de triagist. Hierdoor is de belasting op de fysieke zorg misschien niet zo groot, maar de druk op de triagist des temeer. 

Over het onderzoek

Voor dit onderzoek zijn de geregistreerde zorggegevens gebruikt van huisartsenspoedposten uit 2022, afkomstig uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Dit betroffen de gegevens van 28 huisartsendienstenstructuren (organisaties van huisartsenspoedposten).

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.