Griepvaccin 2021-2022 lijkt beter te werken dan verwacht
Nieuws
01-04-2022

Griepvaccin 2021-2022 lijkt beter te werken dan verwacht

Het griepvaccin voor het huidige griepseizoen lijkt beter te werken dan verwacht. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Europese samenwerkingsverband I-MOVE, waar ook onderzoekers van het Nivel en het RIVM deel van uitmaken. Onderzoekers hielden er rekening mee dat de effectiviteit van het vaccin dit jaar lager zou uitpakken, door een waargenomen mismatch van daadwerkelijk circulerende griepvirussen met de virussen in het griepvaccin. De mate van bescherming blijkt nu, met 36% tegen het griepvirus type A, overeen te komen met de gemiddelde vaccineffectiviteit tijdens de laatste tien griepepidemieën in Europa.

De voorlopige gegevens laten zien dat de effectiviteit van het griepvaccin voor 36% beschermt tegen een infectie met griepvirus type A (voor alle leeftijden). Voor het A(H3N2)-subtype, dat in de huidige griepepidemie het meest voorkomt, is de effectiviteit 35%. Dit percentage betreft bescherming tegen infectie met griepvirus bij patiënten die daarvoor de huisarts bezoeken. De bescherming van de griepprik tegen ernstige gevolgen van de griep, zoals longontsteking, ontsteking van de hartspier, ziekenhuisopname en overlijden, is hoger.

Samenstelling van het griepvaccin op advies van WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert elk jaar tegen welke influenza-virusstammen het best gevaccineerd kan worden. Die inschatting vindt altijd in februari plaats voor het griepseizoen dat in het najaar (op het noordelijk halfrond) plaatsvindt. De genetische code van het griepvirus verandert echter doorlopend. Hierdoor kan een eiwit op de buitenkant van het virus veranderen waardoor dit niet helemaal overeenkomt met het virus in het toegediende vaccin. We noemen dat een mismatch. Dit betekent echter niet dat het vaccin helemaal niet meer werkt.

Griepprik beschermt tegen verschillende typen van het griepvirus

Elk jaar zorgt influenza voor veel ziekenhuisopnames, ernstige complicaties en sterfgevallen in Nederland. Om die reden krijgt iedereen vanaf 60 jaar elk jaar een griepprik aangeboden. Ook mensen met een chronische medische ziekte, zoals longziekten of hartproblemen, krijgen de griepprik aangeboden. Het griepvaccin dat in Nederland wordt gegeven beschermt tegen vier verschillende typen van het griepvirus.
Bij een kleine groep patiënten met een sterk verhoogd risico op een ernstig, gecompliceerd beloop is bij de eerste verschijnselen van griep vroegbehandeling met antivirale middelen mogelijk.

Meer weten

Meer informatie over griep en de griepprik vindt u bij Griep centraal.
Meer informatie over (de totstandkoming van) de cijfers: https://flunewseurope.org/Vaccine
Meer weten over I-MOVE en de rol van het Nivel: I-MOVE: Influenza – MOnitoring Vaccine effectiveness in Europa
Meer informatie over I-MOVE vanuit een internationaal perspectief: https://www.imoveflu.org/

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.