Hoogte van de premie blijft belangrijkste reden om te wisselen van zorgverzekeraar
Nieuws
30-03-2021

Hoogte van de premie blijft belangrijkste reden om te wisselen van zorgverzekeraar

In 2021 geeft 7% van de verzekerden in Nederland aan te zijn gewisseld van zorgverzekeraar. Ontevredenheid over de hoogte van de totale premie is, net als voorgaande jaren, de meest genoemde reden om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit blijkt uit onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.  

Verzekerdenmobiliteit, oftewel het wisselen van zorgverzekeraar, is een belangrijke pijler in het Nederlandse zorgstelsel. Verzekerden kunnen jaarlijks overstappen naar een andere zorgverzekeraar wanneer zij niet tevreden zijn over de prijs en/of kwaliteit van de huidige zorgverzekering, of wanneer een andere zorgverzekeraar een beter passend pakket te bieden heeft. Het idee hierachter is dat zorgverzekeraars op deze manier gestimuleerd worden om kwalitatief goede zorg te bieden tegen een zo laag mogelijke prijs.

Keuze om te wisselen vooral gebaseerd op prijs

Voor de werking van het zorgstelsel is het van belang dat verzekerden hun zorgverzekering kiezen op basis van zowel prijs als kwaliteit. Al sinds 2009 is de hoogte van de totale premie de meest genoemde reden onder overstappers om te wisselen van zorgverzekeraar. Dit jaar is dat niet anders; drie op de tien overstappers is ontevreden over de hoogte van de totale premie. Ontevredenheid over de kwaliteit van de zorg wordt net als voorgaande jaren niet of nauwelijks door overstappers genoemd als reden om te wisselen. De keuze om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar wordt dus (nog steeds) vooral genomen op basis van prijs, en niet op basis van kwaliteit.

Barometer Wisselen van zorgverzekeraar

Het Nivel heeft in 2005 de barometer ‘Wisselen van zorgverzekeraar’ opgezet en meet jaarlijks het percentage verzekerden dat wisselt van zorgverzekering. We onderzoeken ook de redenen om wel of niet over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

U kunt zelf inzicht krijgen in het wisselgedrag van verzekerden. Op de Nivel-website staat een zelf samen te stellen grafiek met data die een periode van meer dan tien jaar beslaan. Zo kunt u een grafiek maken naar leeftijd of geslacht voor de periode waarin u geïnteresseerd bent. De grafiek geeft inzicht in de redenen om van zorgverzekeraar te wisselen en het percentage verzekerden met een aanvullende of collectieve verzekering.

Consumentenpanel Gezondheidszorg

De gegevens in de barometer ‘Wisselen van zorgverzekeraar’ zijn verzameld binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel. Dit panel bestaat sinds 1992 en is opgezet om de meningen en kennis over de gezondheidszorg van de algemene bevolking in Nederland  in kaart te brengen, evenals hun verwachtingen en ervaringen met de gezondheidszorg. Het panel bestaat uit  ruim 11.000 personen van 18 jaar en ouder.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.