Nieuws
15-12-2004

Kinderen gaan minder naar de huisarts dan 15 jaar geleden

In 1987 gingen kinderen gemiddeld 2,7 keer per jaar naar de huisarts, in 2001 was dit gedaald tot 2,1 keer per jaar, een afname van 20%.Kinderen kwamen in 2001 vaker met huidproblemen (zoals huidschimmels en krentenbaard) en minder vaak met bovenste luchtwegproblemen (zoals verkoudheid) bij de huisarts dan kinderen in 1987. Huisartsen verwijzen kinderen minder vaak door naar een medisch specialist dan vijftien jaar geleden. Wel was er een toename van verwijzingen voor psychologische problemen, met name leerproblemen.
Dit blijkt uit onderzoek naar de aandoeningen van kinderen in de huisarts praktijk, waarop Hanneke Otters op 15 december 2004 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Otters voerde haar onderzoek uit bij de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC en werkte nauw samen met het NIVEL. Ze maakte gebruik van gegevens van de eerste en tweede Nationale Studie naar Ziekten en Verrichtingen in de Huisartspraktijk (NS1 en NS2), uitgevoerd door het NIVEL en het RIVM in respectievelijk 1987 en 2001. Aan beide studies nam een grote, representatieve groep huisartsen deel, verspreid over het gehele land. Bij beide studies waren ruim 80.000 kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar betrokken.

NS2
De Tweede Nationale Studie is een omvangrijke studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk die in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is uitgevoerd door het NIVEL in samenwerking met het RIVM. Voor het onderzoek zijn ruim 12.500 Nederlanders ondervraagd en gegevens verzameld uit 104 huisartspraktijken die deel uitmaken van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH).

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.