Mate waarin patiënten gezamenlijke besluitvorming met artsen ervaren al sinds 2016 op hetzelfde niveau
Nieuws
18-03-2022

Mate waarin patiënten gezamenlijke besluitvorming met artsen ervaren al sinds 2016 op hetzelfde niveau

Het Nivel onderzoekt al jaren hoe patiënten gezamenlijke besluitvorming, samen met hun artsen, over hun behandeling ervaren. De mate waarin patiënten ‘samen beslissen’ ervaren is in de periode 2016-2021 niet veranderd. Dit blijkt uit onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.

Samen beslissen draagt bij aan patiëntgerichte zorg, wat een indicator is voor de kwaliteit van zorg. Kwaliteit is, naast betaalbaarheid en toegankelijkheid, een belangrijke pijler van de Nederlandse zorg. Het Nivel meet daarom jaarlijks hoe patiënten de gezamenlijke besluitvorming over een behandeling ervaren bij hun huisarts of medisch specialist.

Het meten van gezamenlijke besluitvorming

Om gezamenlijke besluitvorming tussen arts en patiënt mogelijk te maken, zijn verschillende aspecten van belang, zoals de betrokkenheid van arts en patiënt, het delen van informatie tussen beiden, het bespreken van beider voorkeuren en het instemmen van arts en patiënt met een uiteindelijke beslissing. Al deze aspecten meten we in ons onderzoek en dat levert een score op een schaal van 0 tot 100. De gemiddelde totaalscore voor gezamenlijke besluitvorming in 2021 is 70. Deze gemiddelde score is de afgelopen jaren niet veranderd.

Fragment uit infographic ‘Gezamenlijke besluitvorming’, met de ontwikkeling van de totaalscore gezamenlijke besluitvorming in de periode 2016 tot en met 2021. Deze score is afgeleid van de SDM-Q-9 vragenlijst. Bekijk alle resultaten van het onderzoek in de infographic.
Infographic Gezamenlijke Besluitvorming

Het onderzoek

De data zijn afkomstig uit vragenlijstonderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel uit de jaren 2016 tot en met 2021. Elk jaar in november ontvangt een steekproef (N=1.500), representatief naar leeftijd en geslacht voor de bevolking van 18 jaar en ouder, een vragenlijst (schriftelijk en online) met onder andere vragen over gezamenlijke besluitvorming. De resultaten voor 2021 zijn gebaseerd op de antwoorden van 837 respondenten (respons van 56%).

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.