Mate waarin arts en patiënt samen beslissen over een behandeling nauwelijks veranderd
Nieuws
23-02-2021

Mate waarin arts en patiënt samen beslissen over een behandeling nauwelijks veranderd

De mate waarin arts en patiënt samen beslissen is in de periode 2016-2020 nauwelijks veranderd. Dit blijkt uit onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel. Gezamenlijke besluitvorming omvat verschillende aspecten: betrokkenheid van arts en patiënt, informatie delen met patiënt en vice versa, het bespreken van de voorkeuren van een arts en de patiënt, en het instemmen van arts en patiënt met een uiteindelijke beslissing.

Gezamenlijke besluitvorming draagt bij aan patiëntgerichte zorg, wat een indicator is voor de kwaliteit van zorg. Kwaliteit is, naast betaalbaarheid en toegankelijkheid, een belangrijke pijler van de Nederlandse zorg. Jaarlijks meet het Nivel hoe patiënten de gezamenlijke besluitvorming ervaren.

Fragment uit infographic ‘Gezamenlijke besluitvorming’ met de ontwikkeling van de totaalscore gezamenlijke besluitvorming in de periode 2016 tot en met 2020. Deze score is afgeleid van de SDM-Q-9 vragenlijst. Bekijk alle resultaten van het onderzoek in de infographic.

Gezamenlijke besluitvorming

Over het onderzoek

De data zijn afkomstig uit vragenlijstonderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel uit de jaren 2016 tot en met 2020. Elk jaar in november ontvangt een steekproef (N=1.500), representatief naar leeftijd en geslacht voor de bevolking van 18 jaar en ouder, een vragenlijst (schriftelijk en online) met onder andere vragen over gezamenlijke besluitvorming. De resultaten voor 2020 zijn gebaseerd op de antwoorden van 701 respondenten (respons van 47%).

Elk jaar meten we met het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel de mening van burgers over vier pijlers in de gezondheidszorg', die ieder in een eigen publicatie verschijnen:
- Sociale rollen en activiteiten
- Gezamenlijke besluitvorming
- Bejegening huisarts
- Toegang tot zorg

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.