Minder mensen zien af van zorg vanwege de kosten
Nieuws
16-02-2021

Minder mensen zien af van zorg vanwege de kosten

In 2020 heeft 7% van de mensen afgezien van zorg vanwege de kosten en in 2016 lag dit percentage nog op 16%; er is sprake van een dalende trend. De zorg waar het om ging betrof het afzien van een doktersbezoek, een medisch onderzoek of een behandeling met medicijnen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg.

Toegankelijkheid is, naast betaalbaarheid en kwaliteit, een belangrijke pijler van de Nederlandse zorg. Dit houdt bijvoorbeeld in dat mensen die zorg nodig hebben op tijd toegang hebben tot zorg. Jaarlijks meet het Nivel daarom hoe patiënten de toegang tot de zorg ervaren. Hierin belichten we twee onderdelen: de mate waarin patiënten afzien van zorg vanwege de kosten en de wachttijden voor een afspraak met een medisch specialist na een doorverwijzing.

Fragment uit infographic ‘Toegang tot zorg’. Steeds minder mensen zien af van zorg vanwege de kosten. Alle resultaten van de m.b.t. toegang tot zorg zijn te vinden in de infographic.

Toegang tot zorg

Over het onderzoek
De data zijn afkomstig uit vragenlijstonderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel uit de jaren 2016 tot en met 2020. Elk jaar in november ontvangt een steekproef (N=1.500), representatief naar leeftijd en geslacht voor de bevolking van 18 jaar en ouder, een vragenlijst (schriftelijk en online) met onder andere vragen over toegang tot zorg. De resultaten voor 2020 beschreven in deze infographic zijn gebaseerd op de antwoorden van 701 respondenten (respons van 47%).

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.