Nivel en Utrechtzorg starten regionale kennisalliantie zorg en welzijn
Nieuws
11-04-2022

Nivel en Utrechtzorg starten regionale kennisalliantie zorg en welzijn

Het Nivel en arbeidsmarktorganisatie Utrechtzorg slaan de handen ineen en vormen een regionale kennisalliantie. Dankzij deze samenwerking wordt het regionale arbeidsmarktbeleid ondersteund met krachtig wetenschappelijk onderzoek. De partijen vullen elkaar aan: waar het Nivel bekend staat om zijn hoogwaardige, betrouwbare onderzoek, kent Utrechtzorg de spelers op de regionale arbeidsmarkt zorg en welzijn als geen ander.

Dankzij de alliantie worden concrete arbeidsmarktvraagstukken uit het werkveld beantwoord met gedegen wetenschappelijk onderzoek. Hier kunnen vervolgens praktische interventies op ingezet worden. Geen overbodige luxe voor het werkgebied van Utrechtzorg, waar regionaal een gezamenlijk tekort van 13.900 zorgmedewerkers wordt voorspeld in het jaar 2031.

In- en uitstroom medewerkers sector zorg en welzijn

Onderzoekers starten met de vraag welke patronen er te ontdekken zijn in de in- en uitstroom van medewerkers. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de dataverzameling van Beroepenregistraties in de Gezondheidszorg van het Nivel en van het landelijke uitstroomonderzoek van Presearch en RegioPlus. Ook kijken het Nivel en Utrechtzorg naar wat er nodig is om de duurzame inzetbaarheid van zorgmedewerkers te vergroten.

Aansluiting behoefte van zorgmedewerkers en die van zorgorganisaties

‘De samenwerking met Utrechtzorg past perfect bij onze missie: ‘kennis voor betere zorg’, aldus Roland Friele, adjunct-directeur van het Nivel. ‘Samen met Utrechtzorg gaan we op zoek naar de beste aansluiting tussen de behoefte van zorgmedewerkers en die van zorgorganisaties. Als die aansluiting goed is, dan kunnen zorgmedewerkers langer, met meer plezier, hun werk doen. Daar dragen we graag aan bij.’

Regionale arbeidsmarktdata voor gericht onderzoek naar interventies en knelpunten

Vincent Alkemade, directeur-bestuurder van Utrechtzorg, vult aan: ‘Door deze samenwerking met het Nivel wordt de capaciteit wat betreft het verzamelen, duiden en delen van regionale arbeidsmarktdata flink uitgebreid. Daardoor kunnen we als regio gericht onderzoeken welke interventies het meeste effect zullen hebben en waar toekomstige knelpunten liggen. Zo kunnen we bijvoorbeeld doorrekenen wat er gebeurt met de tekorten als we het regionale verzuim weten terug te dringen met een aantal procent, of de deeltijdfactor juist verhogen.’

Regionale kennisalliantie

Het Nivel en Utrechtzorg gaan in eerste instantie een samenwerking van twee jaar aan. Utrechtzorg is de arbeidsmarktorganisatie voor zorg en welzijn in de regio Utrecht, Amersfoort-Eemland en de Gooi & Vechtstreek. Samen met ruim 85 aangesloten werkgevers zet de stichting zich in voor een gezonde regionale arbeidsmarkt.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.