Scannen, monitoren en verbeteren van het voorschrijven van antibiotica in de eerste lijn
Nieuws
02-10-2020

Scannen, monitoren en verbeteren van het voorschrijven van antibiotica in de eerste lijn

Het Nivel gaat een eerstelijns antibiotica-scan doen, in samenwerking met de Universiteit Maastricht en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. De scan biedt aanknopingspunten voor verdere verbetering in het voorschrijven van antibiotica. Gepast voorschrijven van antibiotica is belangrijk om resistentie te voorkomen. Nederlandse huisartsen schrijven weliswaar relatief weinig antibiotica voor, maar toch is er ook in Nederland ruimte voor verbetering.

Uit eerder onderzoek van het Nivel blijkt dat er tussen huisartspraktijken grote verschillen bestaan in het voorschrijven van antibiotica bij luchtweginfecties. Ook schrijven huisartsen vaak een antibioticum voor terwijl dit niet geïndiceerd is, zoals bij een keelontsteking of een voorhoofdsholteontsteking. Een artikel over dit onderzoek is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Antibiotics.

Scan als basis voor monitoren voorschrijven van antibiotica
Met de antibiotica-scan brengen we in kaart op welke punten het voorschrijven van antibiotica in de huisartspraktijk en op de huisartsenpost afwijkt van de richtlijnen. We kijken naar het voorschrijven bij verschillende diagnoses, naar doseringen en naar het voorschrijven aan verschillende risicogroepen. De scan dient als basis voor verdere monitoring van knelpunten in het voorschrijven van antibiotica.

Over het onderzoeksproject
We maken gebruik van gegevens van huisartspraktijken en huisartsenposten die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. De resultaten worden gepubliceerd op de website van het Nivel. Dit project wordt mogelijk gemaakt door ZonMw, Programma Antibiotica Resistentie, en loopt tot oktober 2022 (Zon-Mw-projectnummer 50-54100-98-406).

Doe mee aan de webinar ‘Real world data terug naar de praktijk’!
Op woensdag 7 oktober van 10.00 tot 11.00 uur organiseren wij een webinar over de vraag hoe onderzoeksdata omtrent farmaceutische zorg en data over het voorschrijven van medicatie zich terugvertalen in de praktijk? Roland Friele (adjunct-directeur Nivel), Liset van Dijk (programmaleider Farmaceutische Zorg Nivel) en Jan Benedictus (programmamanager Patiënten Federatie Nederland) gaan met elkaar in gesprek en beantwoorden vragen van deelnemers. Doe ook mee en meld u aan!

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.