Sterke daling in het voorschrijven van antibiotica tijdens coronapandemie
Nieuws
08-06-2020

Sterke daling in het voorschrijven van antibiotica tijdens coronapandemie

Het Nivel monitort het voorschrijven van geneesmiddelen door huisartsen tijdens de coronapandemie. Deze week publiceren we de eerste factsheet in deze serie; deze gaat over het voorschrijven van antibiotica.

Antibiotica werken bij bacteriële infecties, niet bij virale infecties zoals COVID-19. Toch zijn er landen waar antibiotica veel worden voorgeschreven bij COVID-19. Hoe zit het met het voorschrijven van antibiotica in de Nederlandse huisartsenpraktijk?

Daling in voorschrijven antibiotica
Cijfers uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn laten zien dat huisartsen minder antibiotica zijn gaan voorschrijven tijdens de coronapandemie, in vergelijking met 2019. De daling begon in week 12, de week dat de scholen en kinderdagverblijven dicht gingen en iedereen werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken.

Hieronder ziet u het wekelijks aantal patiënten met een antibioticumvoorschrift per 100.000 inwoners, in 2019 en in 2020. Bekijk alle scores in de factsheet.

het wekelijks aantal patiënten met een antibioticumvoorschrift per 100.000 inwoners, in 2019 en in 2020

Meer weten?
In onze rubriek Corona Actueel vindt u met informatie over al ons corona-onderzoek.

Over ons onderzoek
Voor het vaststellen van de cijfers maken we gebruik van de deelnemende huisartsenpraktijken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.