Nieuws
10-09-2012

Scheerschuim met bijwerkingen

Haaruitval door shampoo of brandwonden van haarverf. Cosmetica in Nederland zijn in principe veilig. Toch veroorzaken geurstoffen en conserveermiddelen in cosmetica nogal eens roodheid en jeuk en ze geven een enkele keer ernstige klachten. Vooral stoffen in producten voor de verzorging van huid en haar, in zonnebrandmiddelen en make-up zoals oogcontourcrème, oogmake-up en oogmake-up remover.

 

Klachten door cosmetica komen al op jonge leeftijd voor en vier keer zo vaak bij vrouwen als bij mannen. Waarschijnlijk omdat mannen nog steeds minder cosmetica gebruiken dan vrouwen, maar ook scheerschuim en after shave verrassen een enkele gebruiker met een jeukend rood gezicht. Afgelopen jaar kwamen zo’n 3000 mannen en 14000 vrouwen bij de huisarts vanwege klachten door cosmetica, zo blijkt uit gegevens van de Continue Morbiditeitsregistratie van het NIVEL.
 
Ziek van parfum
Roodheid en jeuk zijn de meest genoemde symptomen. Voornamelijk op of rondom de oogleden en in het gelaat. Daarnaast worden regelmatig klachten in de nek en de hals gemeld. Slechts 3 tot 4% van de meldingen gaat om ernstige klachten. Zo zijn er twee meldingen van bewusteloosheid na gebruik van een haarkleurmiddel. Uit plakproeven bij patiënten die zijn verwezen naar de huidspecialist blijkt dat opvallend veel patiënten reageren op isothiazolinonen die in cosmetica als conserveermiddel worden gebruikt. Een op de vijf geteste patiënten is allergisch voor parfum. Meldingen van ernstige klachten heeft het RIVM gerapporteerd aan de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.
 
CMR
De Continue Morbiditeits Registratie (CMR) Peilstations van het NIVEL vormen een representatieve groep van 59 Nederlandse huisartsen in 42 praktijken. Hun patiëntenpopulatie bestrijkt ongeveer 0,8% van de Nederlandse bevolking en is verspreid naar regio en over stad en platteland. De peilstation-huisartsen rapporteren wekelijks of op jaarbasis over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen, die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen. De CMR-peilstations bestaan sinds 1970. Voor de registratie van bijwerkingen van cosmetica werkt het NIVEL samen met het RIVM.

Subsidiënt
- Ministerie van VWS
 
Samenwerkingspartner
- RIVM
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.