Nivel: Vertrouwen van mensen met een chronische ziekte in de zorg is gedaald, maar nog steeds hoger dan voor de coronacrisis
Nieuws
27-01-2023

Vertrouwen van mensen met een chronische ziekte in de zorg is gedaald, maar nog steeds hoger dan voor de coronacrisis

Het vertrouwen in de zorg en de medische mogelijkheden bij mensen met een chronische ziekte is afgelopen jaar weliswaar gedaald, maar nog steeds hoger dan voor de coronacrisis. Een deel van hen maakt zich zorgen over de oplopende personeelstekorten in de zorg en de betaalbaarheid van de zorg in de toekomst. Dit blijkt uit de tweejaarlijkse monitor van het Nivel aan de hand van vragenlijstonderzoek binnen het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG). Een gebrek aan vertrouwen kan leiden tot het mijden van zorg of het niet opvolgen van aanbevelingen van zorgverleners.

De infographic van 2020 die eerder binnen deze monitor verscheen, liet zien dat het vertrouwen gegroeid was. In 2022 heeft deze groei niet doorgezet.

Fragment uit de infographic van 2022: het vertrouwen dat mensen met een chronische ziekte hebben in de zorg, in 2018, 2020 en 2022 (rapportcijfer).
Het vertrouwen dat mensen met een chronische ziekte hebben in de zorg, in 2018, 2020 en 2022  (rapportcijfer).

Zorgen over personeelstekorten en betaalbaarheid zijn er ook

Driekwart van de ondervraagde NPCG-panelleden geeft weliswaar aan dat zij vertrouwen hebben dat zij in de toekomst de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben. Maar ook geeft bijna de helft aan geen vertrouwen te hebben dat er in de toekomst voldoende zorgpersoneel zal zijn. Een vijfde tot een kwart heeft weinig vertrouwen in de betaalbaarheid van de zorg en de aansluiting servan bij de persoonlijke behoeften en voorkeuren. De NPCG-adviesgroep met daarin zeven ervaringsdeskundigen herkent de bevindingen.

 

Gezien de toenemende druk op de zorg door de vergrijzing en het personeelstekort maak ik mij wel zorgen of ik in de toekomst de zorg kan krijgen die past bij mijn behoeften.Over het onderzoek

Voor deze monitoring hebben we binnen het Nationaal Panel chronisch Zieken en Gehandicapten mensen met één of meer chronische ziektes geselecteerd. In 2022 waren dit er 1319 (respons 73%). De Monitor Zorg en Participatie van het Nivel wordt gefinancierd door het ministerie van VWS en het ministerie van SZW.
Het Nivel doet ook veel vragenlijstonderzoek naar vertrouwen in de zorg onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg. Dit heeft betrekking op het meer algemene vraagstuk hoe burgers in Nederland denken over de gezondheidszorg en wat hun ervaringen zijn met die zorg.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.