Nivel: Zeer voorzichtige verbetering in mentale gezondheid jongeren sinds pandemie
Nieuws
18-06-2024

Zeer voorzichtige verbetering in mentale gezondheid jongeren sinds pandemie

De mentale gezondheid van jongeren (12-25 jaar) lijkt na de coronapandemie heel voorzichtig te verbeteren. Zo ervaarden jongeren het afgelopen kwartaal iets minder psychische klachten en iets minder stress en eenzaamheid. Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalmeting (maart 2024) van het Netwerk Gezondheidsonderzoek bij Rampen (Netwerk GOR). Ook het aantal jongeren met zelfdodingsgedachten daalt verder. Wel ligt het percentage jongeren dat hiervoor de huisarts bezoekt nog fors hoger (32%) dan voor de coronapandemie.

Ook voor klachten als duizeligheid, benauwdheid en angstige gevoelens bezochten jongeren de huisarts nog vaker dan voor de coronapandemie (2019). Verder blijkt dat vergeleken met eerdere metingen meer jongeren met mentale klachten passende hulp vonden.

Onderzoeksprogramma naar gevolgen langlopende crisis

De coronapandemie heeft een crisis veroorzaakt die lang duurt. Over de gevolgen van langzame, langslepende crises is nog weinig bekend. Het Netwerk GOR verzamelt hier over een periode van 5 jaar (2021-2025) meer kennis over met het Gezondheidsonderzoek COVID-19. Dit netwerk bestaat uit het RIVM, lokale GGD'en, GGD GHOR Nederland, het Nivel en ARQ (Nationaal Psychotrauma Centrum). De inzichten helpen beleidsmakers bij het nemen van effectieve maatregelen bij deze en volgende, soortgelijke crises.

Bij het Nivel maakt dit onderzoek deel uit van het onderzoeksprogramma Rampen en Milieudreigingen van prof. dr. Michel Dückers.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.