Nivel: Zorgvragers zoeken veelal online naar gezondheidsinformatie en dan met name naar informatie over behandelingen
Nieuws
08-08-2019

Zorgvragers zoeken veelal online naar gezondheidsinformatie en dan met name naar informatie over behandelingen (Transparantiemonitor 2018)

Zes op de tien zorggebruikers gaat zelf op zoek naar informatie over zijn gezondheid of aandoening. Van hen zoekt het overgrote deel online (79%). Informatie over mogelijke behandelingen is het meest gezocht (37%) en slechts een klein deel zoekt naar informatie over zorgaanbieders (17%). Het Nivel onderzocht dit en meer binnen de Transparantiemonitor, die loopt van 2018 tot 2022.

Het internet biedt een schat aan informatie over de zorg, zoals informatie over aandoeningen, over zorgaanbieders en over zorgbehandelingen. Dit roept een aantal vragen op: hoeveel zorggebruikers zoeken zelf naar informatie? Hoe intensief wordt het internet hiervoor geraadpleegd? Naar welk soort informatie zoeken zorggebruikers het meest? En wat zijn hun ervaringen hiermee; waar hebben ze iets aan gehad?

Antwoord op deze vragen en meer informatie vindt u in de bijgevoegde Nivel-infographic ‘Gebruik van gezondheidsinformatie door zorggebruikers’, waarvan u hier een fragment ziet.

Zorgvragers zoeken veelal online naar gezondheidsinformatie en dan met name naar informatie over behandelingen


Het onderzoek
In 2018 hebben leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel voor de Transparantiemonitor 2018-2022 een vragenlijst ingevuld over het zoeken naar en gebruiken van informatie over gezondheidsklachten, behandelingen en zorgaanbieders. In de bijgaande infographic presenteren we de uitkomsten van het onderzoek.

De Transparantiemonitor 2018-2022 van het Nivel
De Transparantiemonitor 2018-2022 richt op de vraag hoe transparantie zich ontwikkelt in de zorg en wat dat oplevert. 
In Dossier Transparantiemonitor vindt u alle publicaties en andere informatie van het Nivel over dit onderwerp bij elkaar.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.