Afgesloten
2009

Evaluatie Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), 2008-2009

Duur: jun 2008 - sept 2009

Achtergrond
De Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) is in 2006 in werking getreden. De Wmg is het sluitstuk van een reeks wetten die de stelselwijziging in de curatieve zorg vormgeven, gericht op het op gang brengen van gereguleerde marktwerking in de gezondheidszorg. De wet heeft tot doel regels te stellen inzake de ontwikkeling en ordening van markten op het gebied van de gezondheidszorg en het toezicht daarop. Hierbij staat de ontwikkeling van een doelmatig en doeltreffend stelsel van zorg en de beheersing van de kostenontwikkeling van de zorg centraal, en speelt, in verband met de informatieachterstand van de consument en het machtsverschil tussen partijen in de zorg, het beschermen en bevorderen van de positie van de consument een belangrijke rol.

De wet beoogt daarom te bevorderen dat:
- waar dat kan marktwerking op gang wordt gebracht en gehouden,
- waar dat moet, de overheid tarieven en prestaties kan reguleren,
- zorgaanbieders en zorgverzekeraars patiënten en verzekerden goede informatie geven zodat zij kunnen kiezen bij welke zorgaanbieder zij het beste terecht kunnen, met welke verzekeraar zij in zee willen gaan en welke polis voor hen het meest geschikt is,
- er samenhang is in de regulering van en het toezicht op de zorgmarkten.

Doel
Ambitie van de evaluatie is niet om uitspraken te doen over de vraag of de Wmg al dan geen succes is; daar is het nog veel te vroeg voor. Ambitie is wel om inzicht te geven in de potentiële effectiviteit van de instrumenten in relatie tot de doelen van de Wmg. De evaluatie concentreert zich op vier thema’s :
1. Versterking van de positie van de consument (o.a. transparante keuzeinformatie)
2. Marktordening en marktontwikkeling (maken en bewaken van markten)
3. Kostenbeheersing (prijs- en prestatieregulering)
4. Toezicht verzekeringen (rechtmatige uitvoering Zvw en rechtmatige en doelmatige uitvoering Awbz)

Aanpak
De aanpak van deze evaluatie bestaat uit drie opeenvolgende stappen.
1. een analyse van de wet en de beleidstheorie
2. een analyse van het invoeringstraject en de uitvoering in de praktijk
3. verdiepingsstudiesrond het ontstaan van marktwerking en het bieden van keuze-informatie

Een wetsevaluatie vraagt per definitie om een multidisciplinaire aanpak. De 4 thema’s waar deze evaluatie zich op concentreert zullen daarom vanuit zowel een sociaal-wetenschappelijke-, een juridische-, een economische- als een bestuurskundige invalshoek worden belicht.

Resultaat
De eindrapportage zal, aan de hand van de verschillende invalshoeken, inzicht geven in de potentiële effectiviteit van de instrumenten in relatie tot de doelen van de Wmg. Hierbij wordt ook de potentiële interactie tussen instrumenten en doelen onderling in ogenschouw genomen.

Dit project wordt gesubsidieerd door
ZonMw
Projectpartners
iBMG Erasmus Universiteit