Start
juli 2024

FUTURE-studie: verbeteren van medicatiezelfmanagement van jongeren met een chronische ziekte

Duur: jul 2024 - jun 2028

Achtergrond

Goed medicatiegebruik is cruciaal, maar vormt een uitdaging voor jongeren met een chronische ziekte. Terwijl zij al met diverse uitdagingen te maken hebben in hun transitie naar jongvolwassenheid, moeten ze ook omgaan met de verschuiving in zelfmanagement van hun ziekte van hun ouders naar zichzelf. Onder jongeren is effectief medicatiezelfmanagement niet optimaal.

Doel

Het verbeteren van medicatiezelfmanagement (en daarmee therapietrouw en gezondheidsuitkomsten) van jongeren 12-25 jaar met jeugdreuma (JIA), cystische fibrose (CF) en inflammatoire darmziekten (IBD) met de FUTURE-interventie, gebaseerd op (1) het identificeren van barrières, (2) het bieden van op maat gemaakte ondersteuning qua inhoud, kanaal en frequentie. 

Methode

Door middel van een participatief actieonderzoek zal in co-creatie met jongeren een toolbox worden ontwikkeld, genaamd de FUTURE-interventie. Verschillende (bestaande) interventies en ideeën zullen binnen het FUTURE-project worden gebundeld tot één interventie. De FUTURE-interventie zal gebaseerd zijn op de verschillende barrières die jongeren ervaren bij hun medicatiezelfmanagement. Deze barrières worden in co-design workshops geïdentificeerd, zodat de toekomstige interventie afgestemd zal zijn op de persoonlijke voorkeuren en behoeften van jongeren. Bovendien zullen co-onderzoekers worden getraind en zullen zij betrokken zijn bij iedere fase van het project. Ook de evaluatie van de interventie bepalen we in samenspraak met jongeren. De FUTURE-interventie wordt geëvalueerd met gebruik van een hybride type 2 design, op zowel op de (kosten)effectiviteit als de implementatie in de praktijk.

Resultaat

Binnen dit project wordt de FUTURE-interventie volledig in co-creatie ontwikkeld, getest op haalbaarheid en geëvalueerd op zowel (kost)effectiviteit als implementatie. Zo willen we, op een manier die hen het beste past en waarbij uitkomsten worden gemeten die voor hen belangrijk zijn, jongeren in een transitieperiode die al veel uitdagingen kent, ondersteunen in het oppakken van de regierol in het zelfmanagement van hun ziekte, en hiermee hun gezondheidsuitkomsten verbeteren.
 

Dit project wordt gesubsidieerd door
ZonMw
Projectpartners
Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG); Sint Maartenskliniek; AmsterdamUMC; Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+)