Medicijntekorten: gezondheidseffecten en ervaringen van patiënten
Duur: jul - dec 2024
Achtergrond
De afgelopen jaren zijn er steeds vaker medicijntekorten. In 2023 werden zo’n 5 miljoen geneesmiddelgebruikers geconfronteerd met de gevolgen van tekorten.
Onderzoeksvragen
- Hebben medicijntekorten in 2023 geleid tot gezondheidseffecten, uitgedrukt in gezondheid en zorggebruik in de huisartsenpraktijk?
- Wat zijn de ervaringen van patiënten met medicijntekorten?
Methode
Voor drie aandoeningen met geneesmiddeltekorten in 2023 (jicht, angina pectoris en middenoorontsteking) gaan we na wat de gevolgen zijn van tekorten.
We gebruiken gegevens uit huisartsenpraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. We onderzoeken de gezondheid van patiënten en hun zorggebruik voor deze aandoening in 2022 en in 2023. Daarnaast nodigen we mensen met deze aandoeningen uit voor groepsgesprekken over hun ervaringen met de medicijntekorten.
Resultaat
Dit onderzoek geeft het zorggebruik bij de huisarts en ervaringen weer van patiëntengroepen die te maken hebben gehad met medicijntekorten in 2023. De resultaten geven meer inzicht in de gevolgen van medicijntekorten op de gezondheid van patiëntgroepen. Ook geeft dit onderzoek inzicht in de gevolgen die patiënten ervaren vanwege de medicijntekorten en de behoeften die zij hebben in communicatie en informatie rond deze tekorten. De resultaten van dit onderzoek worden gepubliceerd in twee factsheets.