Start
juli 2024

Verkenning naar het zorggebruik bij chronisch postinfectieuze klachten

Duur: jul - nov 2024

Achtergrond 

Patiënten met postinfectieus chronische klachten doen beroep op zorg in de eerste lijn, maar tot op heden is er niet goed zicht op hoe groot het beroep op zorg door deze groep patiënten is. Deze studie is een verkenning voor ZonMw waarin wij de focus leggen op patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten na het doormaken van Q-koorts, Lyme of COVID. Met behulp van data uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn willen we het zorggebruik van deze patiënten in kaart te brengen.

Doel 

Het Nivel verkent of het mogelijk is om patiënten met een infectieus event en aanhoudende lichamelijke klachten te selecteren uit data van huisartsenpraktijken. In deze analyse zal de focus liggen op postinfectieuze klachten na infecties met Coxiella burnetii (Q-koorts), Borrelia spp. (Lyme) en Sars-CoV-2 (COVID). Vervolgens wil het Nivel deze patiëntengroep gedurende twee jaar na inclusie volgen om het zorggebruik en antibiotica gebruik in de eerste lijn in kaart te brengen. 

Werkwijze 

Patiënten worden geïncludeerd op basis van ICPC-codes die de diagnose Q koorts (2007-2013), Lyme (2014-2019) of COVID (2020-2022) reflecteren. Als een patiënt voldoet aan de eerste inclusiecriteria, wordt 2 jaar terug en 2 jaar vooruit gekeken of er ook sprake is van herhaalde consulten bij de huisarts voor aanhoudende lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijnen. Als een patiënt een infectieus event heeft doorgemaakt en aanhoudende lichamelijke klachten heeft ontwikkeld, wordt hij/zij definitief geïncludeerd en gedurende twee jaar gevolgd op zorggebruik bij bij de huisarts. Ook wordt gekeken of hij/zij antibiotica voorgeschreven heeft gekregen en of dit invloed heeft op het zorggebruik.

Beoogde resultaten 

De preliminaire resultaten dienen als input voor een nieuw op te zetten ZonMw programma.
 

Dit project wordt gesubsidieerd door
ZonMw