Onderzoek

Ik geef richting aan het Nivel-onderzoek naar infectieziekten in de eerste lijn. Met dit doel onderhoud ik een nationaal en internationaal netwerk, en initieer ik maatschappelijk belangrijk onderzoek op het gebied van infectieziekten. Ik coördineer en geef leiding aan onderzoekers en ondersteuners binnen het programma. Tevens draag ik er zorg voor dat onderzoeksresultaten in dit programma zichtbaar worden gemaakt op erkende wetenschappelijke en publieke platvormen. Uiteindelijk moeten de resultaten impact hebben op het beleid binnen de publieke gezondheidzorg.

Ik vind het belangrijk dat de problematiek rond infectieziekten bekend is bij een breed publiek. Door uit onderzoek verkregen resultaten met Nivel-data te vertalen naar tastbare maatschappelijke problemen, kan er een genuanceerde discussie gevoerd worden over hoe we uitbraken van infectieziekten zoveel mogelijk kunnen beperken. Het doel van het Nivel onderzoeksprogramma Infectieziekten in de eerste lijn is om een bijdrage te leveren aan een effectief beleid om uitbraken van infectieziekten te beperken.

CV

Career

Ik ben in 1990 afgestudeerd als basisarts, waarna ik voor vier jaar naar Senegal ben afgereisd als arts-onderzoeker. Destijds werd Noord-Senegal geteisterd door een nog niet eerder voorgekomen uitbraak van Schistosoma mansoni, een worminfectie die men oploopt door te zwemmen in geïnfecteerd water. Mijn rol was om de dynamiek van deze recent ontstane uitbraak te bestuderen. Het was een prachtige ervaring waarbij ik veel data genereerde en in 1997 mijn proefschrift aan de RUL (Rijksuniversiteit te Leiden) mocht verdedigen. Ook stelde deze data mij in de gelegenheid om hands-on een postdoctorale opleiding epidemiologie aan de VU te volgen. 
Ondanks de prachtige jaren binnen de internationale publieke gezondheidszorg, lonkte het ziekenhuis. Daarom begon ik in 1996 aan een opleiding tot specialist longziekte in het MUMC (Maastricht Universitair Medisch Centrum). Eenmaal halverwege, met een kind thuis en een in de buik, kwam ik tot de conclusie dat 80 uur per week werken in een ziekenhuis niet paste naast een leven met een gezin. Ik koos voor een docentschap epidemiologie, nog steeds aan het MUMC. Vier jaar later begon ik een nieuwe opleiding tot arts-microbioloog. Terug zijn bij de infectieziekten voelde goed, en in 2009 kreeg ik de mogelijkheid om als specialist microbiologie in het Radboudumc te starten. Mijn aandachtsgebieden binnen de microbiologie werden virale en parasitaire infecties. In het Radboudumc mocht ik twee pandemieën meemaken (InfluenzaA-H1N1-2009 en de COVID-pandemie), leiding geven aan opeenvolgend de klinische virologie en de klinische parasitologie, veel onderwijs geven en een beetje onderzoek doen. De focus lag steeds op de diagnostische dienstverlening. 
In Mei 2022 kreeg mijn man de mogelijkheid om naar Taiwan te gaan, en ik besloot mee te gaan. Tijdens mijn verblijf daar gaf ik wat onderwijs en ronde ik meerdere publicaties af. Omdat ik mijn dagen hiermee niet goed kon vullen, heb ik ook een jaar lang Mandarijn gestudeerd aan de National Cheng Kun University in Tainan, een zeer bijzondere ervaring! 
Nu (2024) terug in Nederland begin ik aan een nieuw hoofdstuk in mijn loopbaan en hoop ik als programmaleider infectieziekten van de eerste lijn een bijdrage te kunnen leveren aan een transparante en effectieve infectieziektebestrijding in Nederland.

Education

2004 - 2009: Specialization in Medical Microbiology
1995 - 1996: Postdoctoral studies in Epidemiology VUMC, Amsterdam
1991 - 1997: PhD at the dept. Parasitology, Rijksuniversiteit te Leiden (RUL)
1983 - 1990: Study Medicine, Rijksuniversiteit te Leiden (RUL)
Primary and secondary school, Fredrikstad, Norway

Memberships/external committees

NVMM (Nederlandse vereniging voor Medische Microbiologie)
NVP (Nederlandse vereniging voor Parasitologie
ESCMID (European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases)