Publicatie

Publicatie datum

Communication about complementary medicine in oncology

Mentink, M.D.C. Communication about complementary medicine in oncology. Nijmegen: Radboud University Press, 2024, 212 p.
Download de PDF
In dit proefschrift zijn de beschreven onderzoeken gericht op het onderwerp communicatie over complementaire zorg in de oncologie. De volgende onderzoeksvragen worden beantwoord:

1. Hoe wordt complementaire zorg besproken in de oncologische zorg in Nederland en wat zijn de belemmerende en bevorderende factoren voor communicatie die worden ervaren door patiënten, oncologische zorgverleners en complementaire behandelaars?
We onderzochten daadwerkelijke gesprekken over complementaire zorg tussen patiënten en zorgverleners door het observeren en coderen van 80 audio-opnames van oncologische consulten in zes verschillende ziekenhuizen in Nederland.

2. Welke complementaire zorg is effectief en veilig voor patiënten met kanker? Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden, beoordeelden we honderd systematische reviews die rapporteerden over het effect van een complementaire therapie op patiëntgerapporteerde uitkomstmaten. Twaalf verschillende complementaire therapieën werden geïncludeerd, zoals kruidengeneeskunde, acupunctuur en yoga.

3. Hoe kunnen patiënten met kanker worden ondersteund bij het bespreken van complementaire zorg met hun oncologisch zorgverlener?
In hoofdstuk IV wordt beschreven dat er een paar belangrijke belemmerende factoren naar voren kwamen die patiënten kunnen ervaren bij het bespreken van complementaire zorg. Zo zijn niet alle patiënten met kanker zich bewust van het bestaan van complementaire zorg of het belang van het bespreken van complementair zorggebruik met de zorgverlener. Daarnaast zijn niet alle patiënten met kanker assertief genoeg om het onderwerp te introduceren, vooral wanneer ze geconfronteerd worden met een sceptische zorgverlener. Om ook laaggeletterde patiënten te ondersteunen bij het bespreken van complementaire zorg, is het belangrijk om visuele met tekstuele informatie te combineren. Met deze kennis hebben we twee hulpmiddelen ontwikkeld om patiënten met kanker te ondersteunen in de communicatie over complementaire zorg: een gesprekshulp en een slideshow. De gesprekshulp heeft als doel om gesprekken over complementaire zorg te stimuleren en richting te geven door patiënten te voorzien van een reeks voorbeeldvragen die ze kunnen stellen aan hun zorgverlener. De slideshow laat patiënten op een visuele manier zien waarom het belangrijk is om complementair zorggebruik te bespreken met de zorgverlener. De twee hulpmiddelen werden geëvalueerd aan de hand van een online vragenlijst van 15 items die werd ingevuld door 144 patiënten met kanker.