Publicatie

Publicatie datum

Indicatieve wachttijdinformatie in de gezondheidszorg: ervaringen en meningen van verschillende gebruikersgroepen met ZorgkaartNederland.

Keij, S., Bottenheft, E., Bos, N. Indicatieve wachttijdinformatie in de gezondheidszorg: ervaringen en meningen van verschillende gebruikersgroepen met ZorgkaartNederland. Utrecht: Nivel, 2024. 37 p.
Download de PDF
ZorgkaartNederland is een platform dat patiënten helpt bij de zoektocht naar passende zorg. Zo worden naast waarderingen van patiënten over de zorgverlening, kwaliteitsgegevens over aandoeningen en behandelingen vertaald naar keuzehulpen. Ook hebben patiënten sinds kort zicht op de indicatieve wachttijden binnen de medisch specialistische zorg (ziekenhuizen en klinieken).

In dit onderzoek hebben we ons gefocust op indicatieve wachttijdinformatie. We beoogden inzicht te bieden in de ervaringen, meningen en behoeftes van verschillende gebruikersgroepen rondom wachttijdinformatie in het algemeen en het overzicht met wachttijdinformatie op ZorgkaartNederland in het bijzonder. Hiervoor hebben we een beknopt literatuuronderzoek en 25 interviews uitgevoerd. Tijdens de interviews spraken we met patiënten, huisartsen, medisch specialisten, medewerkers van zorgaanbieders verantwoordelijk voor organisatie en planning, en medewerkers van zorgverzekeraars.