Publicatie

Publicatie datum

Laagopgeleide zorggebruikers zoeken in mindere mate naar informatie over gezondheid.

Zagt, A., Friele, R., Jong, J. de, Bos, N. Laagopgeleide zorggebruikers zoeken in mindere mate naar informatie over gezondheid. Utrecht: Nivel, 2023. 20 p.
Download de PDF
Serie: De Transparantiemonitor 2023

Deze factsheet gaat in op het zoekgedrag van zorggebruikers naar informatie over gezondheidsklachten of aandoeningen, behandelingen en zorgaanbieders (2023). De meerderheid (66%) van de zorggebruikers zocht informatie over gezondheid. De voornaamste informatiebronnen waren het internet en zorgverleners. Met name www.thuisarts.nl wordt sinds 2018 aanzienlijk vaker door zorggebruikers geraadpleegd voor informatie over gezondheidsklachten en aandoeningen. Zorggebruikers met een laag opleidingsniveau zochten in mindere mate naar informatie over gezondheid en zij gebruikten het internet in mindere mate als informatiebron. Zorggebruikers die zochten naar informatie over gezondheid zijn tevreden over de informatie die zij vonden. Dat geldt ook voor laag opgeleide zorggebruikers.

Over het algemeen kunnen zorggebruikers informatie over gezondheid goed vinden. Het blijft een uitdaging om laagopgeleide zorggebruikers te bereiken. Dit blijkt uit onderzoek onder 824 leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.
Gegevensverzameling