Publicatie

Publicatie datum

Living with type 2 diabetes: piece of cake, or bitter pill to swallow? Illness perceptions, and (their role in) self-management and quality of life during the first years of illness.

Puffelen, A.L. van. Living with type 2 diabetes: piece of cake, or bitter pill to swallow? Illness perceptions, and (their role in) self-management and quality of life during the first years of illness. Utrecht: Nivel, 2020. 177 p. p. Proefschrift van de Vrije Universiteit
Download de PDF
Leven met type 2 diabetes
Gediagnosticeerd worden met type 2 diabetes (T2DM) stelt patiënten voor de uitdaging om te leren om dagelijks te leven met een chronische en progressieve aandoening. Ondanks het feit dat T2DM zich meestal zonder symptomen aandient, kan de aandoening leiden tot ernstige complicaties die een grote invloed kunnen hebben op de lichamelijke en mentale gezondheid van patiënten. Actieve betrokkenheid bij zelfmanagement kan het risico op ongunstige diabetesgerelateerde gebeurtenissen verminderen, maar veel patiënten beschouwen dit als een moeilijke taak waarin zij veel obstakels tegenkomen. Patiënten kunnen ook in emotionele zin worstelen met hun aandoening, de behandeling en (potentiële) gevolgen hiervan, wat hun gezondheid direct en indirect kan beïnvloeden. Tot slot kan de progressieve aard van de aandoening erom vragen dat patiënten hun zelfmanagementstrategieën in de loop van de tijd aanpassen, bijvoorbeeld als gevolg van veranderingen in de behandeling of complicaties.

Zelfmanagement en verbetering kwaliteit van leven
Aangezien het omgaan met een chronische aandoening en de leefstijlveranderingen die hierbij horen voor veel mensen een lastige opgave is, zou zelfmanagementondersteuning gedurende het verloop van de ziekte eigenlijk doorlopend aangeboden moeten worden. We hebben daarom de Diacourse studie ontwikkelt, met als doel om zelfmanagement en diabetesspecifieke kwaliteit van leven diabetesgerelateerde stress) te verbeteren door 1) te onderzoeken welke behoeften patiënten hebben aan zelfmanagementondersteuning gedurende het verloop van T2DM en 2) het ontwikkelen en evalueren van drie zelfmanagementondersteuningsprogramma’s die zijn afgestemd op de behoeften van patiënten die zich in drie verschillende fases in het ziekteproces bevinden.

Zelfmanagement(ondersteuning)
In deze thesis focusten we op zelfmanagement(ondersteuning) gedurende de eerste jaren na diagnose; een fase in het ziekteproces waarin patiënten nog aan het uitzoeken zijn hoe zij hun aandoening en behandeling op een effectieve manier kunnen integreren in hun dagelijks leven. Een grote uitdaging is dat veel patiënten gedurende deze voornamelijk asymptomatische fase van de aandoening deze niet erg serieus lijken te nemen en leefstijlverandering en zelfzorg uitstellen totdat er complicaties verschijnen. Het Leven met diabetes programma beoogt zelfmanagement en kwaliteit van leven te verbeteren bij patiënten die één tot drie jaar geleden zijn gediagnosticeerd met T2DM en is gericht op hun ziekte- en behandelpercepties, het betwisten van onjuiste percepties, en door het verbeteren
van hun vertrouwen in eigen kunnen en ondersteuning door naasten.